Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Model Marlin 50

6.3K views 12 replies 10 participants last post by  STEINBVG  
#1 ·
Znalazłem model Marlin 50 w lokalnym sklepie z bronią. Czy są one poszukiwane, kolekcjonerskie? Jaka byłaby przyzwoita cena za taki egzemplarz? Powiedział mi, że model 50 to rzadki pistolet. Ten jest w dobrym stanie, wszystko oryginalne, ale w kolbie i płycie kolby brakuje kawałka.

#2 · (Edited)
Z brakującym kawałkiem, prawdopodobnie około 150 $.

Tylko dlatego, że jest stary, nie czyni go wiele wartym ;)
Szczególnie uszkodzony...

Zbudowany w latach 1931-34, wyprodukowano około 5000 sztuk.
Magazynek 6-nabojowy...może również używać magazynków Savage 1903.

Wersja E miała celownik przeziernikowy i osłoniętą muszkę.
TE są warte więcej, ponieważ wyprodukowano ich tylko około 500-1000.

Uwaga specjalna...wystrzelony z otwartego zamka...więc wiesz, co to oznacza...
Naprawdę łatwo jest go przerobić na tryb automatyczny...lub po prostu zużyty zaczep
może spowodować, że opróżni magazynek w trybie slamfire. Test byłby sugerowany
przed zakupem z amunicją Standard Velocity.

I na pewno nie użyłbym w nich High Velo ani Hyper...

#5 ·
Szukałem go od lat, widziałem kilka, ale dla mnie był to niski priorytet, a ceny zawsze wydawały się zbyt wysokie, a nawet w przypadku tych drogich często brakowało dźwigni bezpieczeństwa, a w tych, które miały ręczne wyrzutniki, często tego też brakowało. W końcu kupiłem wersję Ranger 34-A w rozsądnej cenie (wersja bez wyrzutnika - testowanie z atrapami było trochę frustrujące, ponieważ po testach cyklicznych musiałem wypychać każdą z nich wyciorem). Z poprzednich postów myślę, że mój może być wersją E, ma przednią szczerbinkę z rowkiem na osłonę, której brakuje, i krótki tylny celownik przeziernikowy, który wymagał kilku części, ale teraz jest kompletny z dwoma okularami.

Czy ktoś ma dobre zdjęcie prawidłowej osłony przedniej szczerbinki? Nie znalazłem dobrego zdjęcia w żadnym z moich wyszukiwań, aby wiedzieć, czego szukać.

Odkryłem, że mój miał w sobie mały blok balansujący do prędkości standardowej, Numrich ma duże na stanie, więc teraz mam oba. Jeszcze z niego nie strzelałem, ale myślę, że zacznę od ciężkiego bloku i prędkości standardowej i zobaczę, czy zadziała, na wypadek gdyby sprężyna osłabła przez lata, jeśli nie, przełączę na mały, ponieważ chcę pozostać przy prędkości standardowej. Oto link, ten, który dostałem, wyglądał jak nowy, o wiele lepiej niż ten, który mają na zdjęciu - gunpartscorp product 260610

Kolekcjonuję głównie Savage'a, ale ze względu na podobieństwa w magazynkach zawsze chciałem mieć jeden z nich do porównania, a konstrukcja z otwartym zamkiem zawsze mnie interesowała. Odkryłem, że aby używać magazynków Savage 1903, potrzebne jest nowe nacięcie na zatrzask, nieco wyższe niż to używane w Savage, w rzeczywistości miałem magazynek Savage przez kilka lat, który miał dodatkowe nacięcie i stwierdziłem, że było ono odpowiednie dla Modelu 50. Odkryłem również, że magazynki typu Model 50 były również produkowane specjalnie do Savage'a, te wersje wymagałyby nowego nacięcia, aby pasowały do Marlin Model 50.

Oto kilka zdjęć trzech różnych wersji magazynka w stylu Modelu 50 (które wszystkie wyglądają prawie tak samo, ale nie będą wymienne bez modyfikacji) i ich zastosowań, zmodyfikowany magazynek Savage na pierwszym zdjęciu będzie pasował i w miarę możliwości działał we wszystkich przedstawionych karabinach, w tym w Ranger 34-A.

Attachments

#9 ·
Szukałem takiego od lat, widziałem kilka, ale dla mnie to był niski priorytet, a ceny zawsze wydawały się zbyt wysokie, a nawet w tych drogich często brakowało dźwigni bezpieczeństwa, a w tych, które miały ręczne wyrzutniki, często tego też brakowało. W końcu kupiłem wersję Ranger 34-A z oznaczeniem w rozsądnej cenie (wersja bez wyrzutnika - testowanie z atrapami nabojów było trochę frustrujące, ponieważ po testach cyklicznych musiałem wypychać każdy prętem do czyszczenia). Z poprzednich postów myślę, że mój mógł być wersją E, ma szczerbinkę z rowkiem na osłonę, której brakuje, i krótki tylny celownik przeziernikowy, który potrzebował kilku części, ale teraz jest kompletny z dwoma okularami.

Czy ktoś ma dobre zdjęcie prawidłowej osłony szczerbinki? Nie znalazłem dobrego zdjęcia w żadnym z moich wyszukiwań, aby wiedzieć, czego szukać.

Odkryłem, że mój miał mały blok balansujący do prędkości standardowej, Numrich ma duże na stanie, więc teraz mam oba. Jeszcze z niego nie strzelałem, ale myślę, że zacznę od ciężkiego bloku i prędkości standardowej i zobaczę, czy zadziała, na wypadek gdyby sprężyna osłabła przez lata, jeśli nie, przełączę na mały, ponieważ chcę pozostać przy prędkości standardowej. Oto link, ten, który dostałem, wyglądał jak nowy, o wiele lepiej niż ten, który mają na zdjęciu - gunpartscorp product 260610

Kolekcjonuję głównie Savage'a, ale ze względu na podobieństwa w magazynkach zawsze chciałem mieć jeden z nich do porównania, a konstrukcja z otwartym zamkiem również zawsze mnie interesowała. Odkryłem, że aby używać magazynków Savage 1903, potrzebne jest nowe nacięcie na zatrzask nieco wyżej niż to używane w Savage, tak naprawdę miałem magazynek Savage przez kilka lat, który miał dodatkowe nacięcie i stwierdziłem, że było ono odpowiednie dla Modelu 50. Odkryłem również, że magazynki typu Model 50 były również produkowane specjalnie do Savage'a, te wersje wymagałyby nowego nacięcia, aby pasowały do Marlin Model 50.

Oto kilka zdjęć trzech różnych wersji magazynka w stylu Model 50 (które wszystkie wyglądają prawie tak samo, ale nie są wymienne bez modyfikacji) i ich zastosowań, zmodyfikowany magazynek Savage na pierwszym zdjęciu będzie pasował i działał rozsądnie we wszystkich przedstawionych karabinach, w tym w Ranger 34-A.
:confused: 4. zdjęcie:---Czy to jest przeziernik Mossberga "#3" na tym karabinie??!!!

#7 ·
Pomyślałem, że podkręcę ten wątek moim Modelem 50. Kilka tygodni temu byłem na małej wystawie broni, gdzie facet miał na swoim stole broń oznaczoną jako Marlin A1. Wyglądała interesująco i pomyślałem, że jest warta 150 dolarów, za które ją sprzedawał. Kiedy zabrałem ją do domu i zacząłem ją oglądać i badać, zdałem sobie sprawę, że to tak naprawdę Model 50. Ma stare ponowne niebieskie wykończenie na starych wżerach, ale ma oryginalny magazynek. Kolba ma około 85% oryginalnego wykończenia. Spust jest ciężki, ale wyraźny, co jest dobrą rzeczą. Karabin i jego części są bardzo solidne. Myślę, że to może przetrwać kilkaset lat. Komora zamkowa i lufa są obrabiane w jednej jednostce. Obszar za komorą, gdzie podaje się magazynek, ma kształt stożka, więc nabój będzie się podawał niezależnie od tego, jak bardzo nabój jest przesunięty w magazynku. Minusem jest to, że niemożliwe jest wyciągnięcie niewypalonego naboju, trzeba go wypchnąć z lufy, co nie jest bezpieczne przy otwartym zamku.

Image

Image

Gotowy do strzału
Image

#12 ·
Potrzebuję magazynka, szczerbinki i pokrętła pasującego do automatycznego zamka Marlin 22. Nie mogę odczytać numeru modelu, ale na lufie jest napisane to samo co na modelu 50, z wyjątkiem napisu "22 long rifle smokeless greaseless" za szczerbinką z boku lufy. Przód osady ma na końcu mały garb. Pomóżcie mi proszę!!

#13 ·
Potrzebuję magazynka, szczerbinki i pokrętła do automatycznego zamka Marlin 22. Nie mogę odczytać numeru modelu, ale na lufie jest napisane to samo co na modelu 50, z wyjątkiem tego, że za szczerbinką z boku lufy jest napisane 22 long rifle smokeless greaseless. Przód kolby ma na końcu mały garb. Proszę o pomoc!!
Magazynki z Savage 1912, lekko zmodyfikowane, działają dobrze. Na eBayu jest kilka za mniej niż 60 dolarów, wyprodukowanych przez triple k
Jeśli chodzi o uchwyt - oto przeróbka.