Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Ćwiczyłem dzisiaj moje 40X

2.5K views 36 replies 17 participants last post by  usmc69  
#1 ·
Od jakiegoś czasu zaniedbywałem moją USMC 40X. Więc dzisiaj zabrałem ją na strzelnicę, żeby trochę poćwiczyć. Wystrzeliłem z niej tylko około 50 nabojów. Oszukiwałem i używałem lunety Lyman Super Targetspot 25X z podpórki. To była ostatnia grupa, którą wystrzeliłem. W tym czasie wiatr wiał z prędkością 9 MPH z porywami do 15 mph. Być może będę musiał częściej włączać ją do rotacji, ponieważ strzelam z karabinu raz w tygodniu.

#4 ·
Brak zdjęć karabinu?
To okrutne!
Postaram się pamiętać, żeby jutro zrobić mu zdjęcie.

Właśnie odebrałem CMP 40X i w miniony weekend uzyskałem na nim wstępne zero.

Mam nadzieję, że mój też będzie tak dobrze strzelał.

Bardzo ładne strzelanie.
Dziękuję za miłe słowa. Prawdopodobnie tak, po prostu trzeba znaleźć odpowiednią amunicję, którą lubi.

#5 ·
Spróbuję pamiętać, żeby jutro zrobić zdjęcie.

Dziękuję za miłe słowa. Prawdopodobnie tak, po prostu trzeba znaleźć odpowiednią amunicję, którą lubi.
Miałem tylko trochę czasu i mogłem strzelać tylko na 25 jardów na strzelnicy w pomieszczeniu. Pokazał pewne obietnice z kilkoma naprawdę ciasnymi grupami z jednym otworem z dobrą partią Eley Club. Kiedy będę miał ładny dzień, nie mogę się doczekać, aż go rozciągnę.

#11 ·
Jak wyglądają ceny?
Proszę bardzo, proszę pana.

Zabrałem ten klejnot w grudniu
Image

Nie wszystkie mają celowniki, temu brakowało przedniego celownika. CMP sprzedaje celowniki osobno i nie są one trudne do znalezienia tutaj, na eBayu, gdziekolwiek.
Mój wciąż jest na stole warsztatowym, kilka projektów przed nim.
IMG_4346 autorstwa John Hassard, na Flickr

#13 ·
40x to świetny karabin. Używam mojego (40XB ciężka lufa) w zawodach 3-postawowych. Właśnie przeszedłem na Eley Team i strzeliłem 283. 90 w pozycji stojącej, 95 w pozycji klęczącej i 98 w pozycji leżącej. Z tym karabinem wygrałem nagrodę dla strzelca z największym postępem w lidze przez 3 lata z rzędu, 1. miejsce w klubie i puchar mistrzostw klubu przez 2 lata z rzędu. Więc zdecydowanie powiedziałbym, że te karabiny potrafią strzelać.

#15 ·
40x to świetny karabin. Używam mojego (40XB ciężka lufa) w zawodach 3-postawowych. Właśnie przeszedłem na Eley Team i strzeliłem 283. 90 w pozycji stojącej, 95 w pozycji klęczącej i 98 w pozycji leżącej.
Z tym karabinem wygrałem najbardziej ulepszonego strzelca ligi przez 3 lata z rzędu, 1. miejsce w klubie i trofeum mistrzostw klubu przez 2 lata z rzędu. Więc zdecydowanie powiedziałbym, że te karabiny potrafią strzelać.
Jesteś gościem strzelającym z XB w pozycji stojącej! Ale przynajmniej musiałeś zmagać się tylko z 10 rundami w pozycji stojącej. Zimą strzelamy 60-strzałowe mecze pocztowe na A-17, ale w pozycji siedzącej zamiast klęczącej. Ostatni, który strzeliłem z moim USMC 40X (lufa stożkowa) w styczniu; 199-12X w pozycji leżącej, 194-10X w pozycji siedzącej, 144 w pozycji stojącej. :mad: Strzelałem w pozycji stojącej jako ostatni i ostatnią rzeczą, którą zrobiłem tego ranka, więc prawdopodobnie byłem trochę zmęczony, ale to było straszne, naprawdę się zmagałem. 90 to świetny wynik.

#20 ·
Wspaniałe karabiny i chciałbym mieć jeden. Świetna grupa i uwielbiam dziesięciocentówkę Barber, aby pokazać względny rozmiar... może wyciągnę kilka moich starych monet i pójdę za twoim przykładem.
Monety, które znajduję, ułatwiają ocenę względnej wielkości grupy. Dziękuję za miłe słowa.

#23 ·
Zgodnie z życzeniem. Moja USMC 40X.
View attachment 571069
Zapomniałem wspomnieć, że dzień, w którym strzelałem do powyższego celu, był dla mnie rocznicą. To było 56 lat od dnia, w którym po raz pierwszy ruszyłem żółtą ceglaną drogą, stawiając stopy na żółtych odciskach stóp na Parris Island.
Image

#26 ·
Przez jakiś czas zaniedbywałem mój USMC 40X. Więc dzisiaj zabrałem go na strzelnicę, żeby trochę poćwiczyć. Wystrzeliłem z niego tylko około 50 nabojów. Oszukiwałem i używałem Lyman Super Targetspot w 25X z podpórki. To była ostatnia grupa, którą wystrzeliłem. W tym czasie wiatr wiał z prędkością 9 MPH z porywami do 15 mph. Być może będę musiał częściej włączać go do rotacji, ponieważ strzelam z karabinu raz w tygodniu.
View attachment 570790
Strzelanie do 25 indywidualnych celów na karcie jest o wiele bardziej wymagające niż strzelanie grup 10-strzałowych. IMHO

#35 ·
Udało mi się dziś przeprowadzić kilka testów. Trochę się zmieniało, ale myślę, że mam całkiem dobre pojęcie o tym, co chce jeść. Z pewnością lubi szybkie rzeczy. View attachment 581018
To mnie zaskakuje, że lubi "Fast Stuff". Jak szybki jest "Fast Stuff"? Każdy 40X, który kiedykolwiek posiadałem, wolał prędkość standardową. Zazwyczaj Eley lub SK. Ostatni cel, który zamieściłem, to SK Rifle Match, reklamowany z prędkością 1073 FPS na wylocie lufy i 1006 FPS na 50 jardach. Wiele lat temu znalazłem kilka Remington Sub Sonic, które dobrze działały za tę cenę, potem nie można ich było przez jakiś czas znaleźć. Kiedy w końcu znalazłem więcej, coś zmienili i ładne małe grupy dawno zniknęły. Szybkie rzeczy są zwykle mniej kosztowne niż prędkość standardowa. Zatem pytanie za 24 dolary brzmi: jakiej marki szybkich rzeczy używasz?

#37 ·
Nie próbowałem cci sv. Moje najlepsze grupy były z 28spd Midas i R50, co jest nieosiągalne. Nie lubiło sk, black box i kilku innych....
To w zasadzie wszystkie standardowe prędkości amunicji. Mam kilka pudełek Midas L & M i R50 pod ręką, ale nie strzelają dla mnie dobrze. Wciąż mam skrzynkę SK Rifle Match i kilka cegieł SK Standard + pod ręką.