Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Pistolet 22LR Double-stack

12K views 10 replies 10 participants last post by  JoeInKS  
#1 ·
Próbowałem wyszukiwania, ale być może moje wyszukiwane hasła nie są tak dobre, jak potrzeba. Czy ktoś zna przyczynę, dla której pistolety 22LR są prawie zawsze ograniczone do 10 nabojów i magazynka jednorzędowego?

Czy to kształt amunicji, niezawodność itp.?

Chciałbym dostać 30-nabojowy Ruger Mark III :Blasting_ lub podobny, ale niestety nie jest to możliwe. Dlaczego?

#4 ·
Spędziłem kiedyś popołudnie modyfikując magazynek Buckmark, aby pomieścił 13 nabojów... tylko po to, by przekonać się, że ostatecznie tak naprawdę nie działał. Zdecydowanie jest wystarczająco dużo miejsca w większości uchwytów pistoletów, aby pomieścić 15 nabojów w jednym rzędzie, jak sądzę, ale z jakiegoś powodu nie są tak zaprojektowane. Nie sądzę, żeby kryza była dużym problemem - Lee Enfield .303 to dwurzędowy nabój z kryzą w skali jumbo.

#5 ·
Zgaduję, że to połączenie dwóch rzeczy. Po pierwsze, to prosta kwestia: dlaczego? Naboje są wystarczająco małe, można uzyskać dwucyfrową liczbę strzałów na magazynek bez podwójnego układania, co sprawia, że broń jest smukła i lekka, o co w tym wszystkim chodzi, prawda? Drugą kwestią jest to, że strzelamy z 22-ek, ponieważ są TANIE w strzelaniu. Niespowlekane, ołowiane kule są zwykle NAJTAŃSZE i są używane BARDZO DUŻO. Pojedyncze układanie ogranicza prawdopodobieństwo zacięć - co, jak wszyscy wiemy, jest problemem w przypadku większości 22-ek, karabinów lub pistoletów - w porównaniu z mocniejszymi pistoletami centralnego zapłonu. Niektóre pistolety 22 LR nie będą działać z amunicją standardową lub poddźwiękową, a sytuacja pogarsza się jeszcze bardziej w przypadku niespowlekanych, odsłoniętych ołowianych kul, które zaczepiają się i „łuszczą” podczas podawania. Karabinom uchodzi to na sucho z podwójnym układaniem, ponieważ mały nabój tylko popycha zamek, a nie całą górną połowę pistoletu. Magazynki 22-ek uchodzą na sucho, ponieważ mają więcej mocy, aby rzucić zamkiem - tj. cięższa sprężyna pozwalająca na mocniejszy, bardziej niezawodny powrót do pozycji po odrzucie. Po co dodawać kłopotów z próbą doprowadzenia tego wszystkiego do porządku z podwójnym układaniem? Tylko SWAG! (naukowe, dzikie przypuszczenie)

#7 ·
magazynek dwurzędowy czy po prostu dłuższy magazynek?

Ile naboi byś chciał?

Myślę, że można by zaprojektować magazynek, który miałby taką samą podstawową konstrukcję jak Ruger Mark III, ale byłby o pięć naboi dłuższy - byłby to po prostu długie, niezręczne przedłużenie od uchwytu.

Mam model pistoletu i magazynka w Solidworks, jeśli chcesz najpierw wypróbować go w oprogramowaniu.

http://www.rimfirecentral.com/forums/showthread.php?t=297313

Możesz potrzebować niestandardowego plastikowego lub aluminiowego elementu ślizgowego, który jest sam w sobie sprężynowy, tak że gdy magazynek jest pełny, kąt tłoka jest inny, ale gdy magazynek się opróżnia, a główna sprężyna magazynka jest ściskana z mniejszą siłą, kąt wraca do fabrycznego projektu Rugera. To uwzględni pochylenie pocisku z dodatkowych obrzeży.

#8 ·
Z jakiegoś powodu 10 naboi wydaje się być standardem, którego wszyscy się trzymają. Na ten temat spekuluje się wiele, ale naprawdę nie wierzę, że istnieją nie do pokonania problemy konstrukcyjne. Magazynek Walthera P22 rozmieszcza swoje naboje, aby pomieścić dziesięć w tej małej rzeczy. Ciener sprzedaje również magazynek na 15 naboi do swoich konwersji, który rozmieszcza 15 naboi w magazynku o standardowej długości. Oto niewyraźne zdjęcie jednego z moich z usuniętą tylną płytką, aby pokazać, jak rozmieszczone jest tych 15 naboi. Było niezawodne, z łatwością trawiąc wiele tysięcy naboi w ciągu ostatnich dwóch lat bez większego czyszczenia.

#10 ·
Jeśli w ogóle, zaryzykowałbym stwierdzenie, że istniałyby dwa zagrożenia związane z magazynkiem rimfire z podwójnym stosowaniem, które mogłyby wyniknąć ze słabego projektu magazynka/amunicji:

1. Obręcze dwóch górnych łusek mogłyby się zazębiać i powodować problem z podawaniem.
2. Górna obręcz podczas podawania przez zamek mogłaby wstrząsnąć dolną łuską z wystarczającą siłą, aby wystrzelić drugą łuskę, gdy jest ona w magazynku.

#11 · (Edited)
Hej wszystkim, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pytałem głównie dlatego, że zabrałem dziewczynę na strzelnicę i pozwoliłem jej wystrzelić około 100 nabojów z mojego Mark II. Na początku strzelała tak, jak ją instruowałem: kontrolowanie, powoli itp. Po poczuciu się bardziej komfortowo, zaczęła strzelać szybciej. W miarę postępów można było zobaczyć wyraz jej twarzy, gdy każdy magazynek się opróżniał. Chciała więcej nabojów. To skłoniło mnie do zastanowienia się, jakie jest magiczne wyjaśnienie, dlaczego 10 nabojów wydaje się być domyślną wartością dla każdej firmy (kilka godnych uwagi wyjątków z podajnikami helikalnymi itp.). Czułem, że to raczej decyzja niż problem projektowy.

Do osoby, która zapytała, dlaczego chciałbym więcej strzałów w pistolecie, kojarzę to z dwoma rzeczami:

1 - Dlaczego nie móc strzelać więcej i rzadziej przeładowywać?
2 - Wydaje się, że istnieje ogromna rzesza ludzi, którzy lubią pistolety samopowtarzalne o większej pojemności (15, 17, 19, 25, 33 strzały), dlaczego nie tutaj?
Para-Ordnance wypuściło 1911 45 cali z podwójnym magazynkiem i sprzedaje się. Może gdyby ktoś wypuścił 22LR z podwójnym magazynkiem, sprzedawałby się jeszcze lepiej.

Jeszcze raz dzięki wszystkim.