PG, zazwyczaj masz rację, ale muszę się nie zgodzić z twoim porównaniem, tj. z otworem w lufie CZ w porównaniu z innymi europejskimi karabinami, takimi jak Anschütz, Sako/Tikka, Walther i inni. Jak opisałem powyżej, mój przyrząd do ustawiania celownika wykorzystuje rozprężny trzpień, aby ciasno dopasować się do otworu .22. Używam tego przyrządu do ustawiania celownika od wielu lat we wszystkich moich .22 podczas montażu lunety. Trzpień wejdzie do otworu każdej lufy aż do końca przed rozprężeniem trzpienia, z wyjątkiem moich CZ i Brno, które pozwalają na wejście tylko do połowy, ponownie przed rozprężeniem trzpienia. A potem trzpień można rozprężyć tylko w niewielkim stopniu. Moje doświadczenie, z wieloma dziesiątkami karabinów wielu marek, mówi jednoznacznie, że otwory CZ są ciaśniejsze niż otwory .22 innych producentów, w tym wszystkich europejskich karabinów, które mam lub kiedykolwiek miałem. Czy lufy CZ są zgodne ze specyfikacjami CIP, ale na wąskim końcu skali? Jeśli tak, wydaje się, że wszystkie inne są bardziej hojne w ramach specyfikacji CIP. Pomijając ten pomiar, przepychanie nylonowej szczotki do czyszczenia lufy (z prętem .410) przez otwór CZ lub Brno „wydaje się” ciaśniejsze niż w przypadku jakiejkolwiek innej marki karabinu, który posiadam. Nie narzekam, po prostu stwierdzam moje doświadczenie.
Doug