Najdokładniejsza jest lufa ze stali. Im więcej ją rzeźbisz, budujesz z różnych materiałów itp... tym bardziej możesz wpłynąć na celność.
Kidd powie Ci, że ich lekkie i ultralekkie lufy nie są ich najdokładniejszymi. Poświęcasz pewną celność dla tej lekkiej wagi.
Dłuższe lufy są zarówno cięższe/przednie ciężkie i leżą na workach z większą stabilnością. Krótsze lufy są lżejsze, szybsze w celowaniu i łatwiejsze do przenoszenia. Jeśli strzelasz głównie z ławki, zwykła, niefletowana stalowa lufa 20" jest trudna do pobicia. Jeśli polujesz lub dużo nosisz karabin, krótsza i lżejsza lufa zaczyna być atrakcyjna.
Wybierz rzeczywiste użycie broni w prawdziwym życiu i wybierz lufę odpowiednio.
Niemniej jednak Kidd ma reputację konsekwentnego wypuszczania produktów najwyższej klasy. Green Mountain ma również kilka dobrych rzeczy. Gdybym zamawiał TĘ SAMĄ lufę z obu miejsc, byłbym bardziej pewien, że dostaję KEEPERA z Kidd. Jeśli porównujesz lekką aluminiową Kidd z Green Mountain Steel... to trochę trudniejsze porównanie. Mam lekką Kidd na jednym z moich 10/22... i jest w środku stawki wśród moich 7 karabinów... które wszystkie są naprawdę dobrymi strzelcami, ponieważ wszystkie odbyły podróż do CPC w celu pełnego tuningu. Właśnie zamieniłem lufę CPC na jednej broni na Kidd, ponieważ chciałem taką, która była gwintowana na końcu.
Jeśli wysłałbyś swój karabin do CPC w celu tuningu, pracuje on tylko na stalowych lufach... czy to fabrycznych, czy aftermarketowych.