Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

10/22 Kidd Barrel kontra Green Mountain.

10K views 37 replies 31 participants last post by  LtCrunch  
#1 ·
Myślę o ulepszeniu mojego standardowego karabinu TCR 10/22 nową lufą. Zdecydowałem się na lufę Kidd fluted light weight 18" lub Green Mountain fluted bull barrel 16,5" (podoba mi się wygląd luf z rowkami). Czy ktoś ma doświadczenie z tymi lufami (z grupowaniem na 50 jardów, problemami z podawaniem/wyrzucaniem, jeśli występują, rodzajem używanej amunicji, luzem lub droższą, wysokiej jakości amunicją)? Wszelkie informacje są zawsze pomocne. cheers. ps Wiem, że dostępnych jest wiele różnych luf, ale mieszkam w Kanadzie, więc trudniej jest znaleźć innych producentów.

#3 ·
Najdokładniejsza jest lufa ze stali. Im więcej ją rzeźbisz, budujesz z różnych materiałów itp... tym bardziej możesz wpłynąć na celność.

Kidd powie Ci, że ich lekkie i ultralekkie lufy nie są ich najdokładniejszymi. Poświęcasz pewną celność dla tej lekkiej wagi.

Dłuższe lufy są zarówno cięższe/przednie ciężkie i leżą na workach z większą stabilnością. Krótsze lufy są lżejsze, szybsze w celowaniu i łatwiejsze do przenoszenia. Jeśli strzelasz głównie z ławki, zwykła, niefletowana stalowa lufa 20" jest trudna do pobicia. Jeśli polujesz lub dużo nosisz karabin, krótsza i lżejsza lufa zaczyna być atrakcyjna.

Wybierz rzeczywiste użycie broni w prawdziwym życiu i wybierz lufę odpowiednio.

Niemniej jednak Kidd ma reputację konsekwentnego wypuszczania produktów najwyższej klasy. Green Mountain ma również kilka dobrych rzeczy. Gdybym zamawiał TĘ SAMĄ lufę z obu miejsc, byłbym bardziej pewien, że dostaję KEEPERA z Kidd. Jeśli porównujesz lekką aluminiową Kidd z Green Mountain Steel... to trochę trudniejsze porównanie. Mam lekką Kidd na jednym z moich 10/22... i jest w środku stawki wśród moich 7 karabinów... które wszystkie są naprawdę dobrymi strzelcami, ponieważ wszystkie odbyły podróż do CPC w celu pełnego tuningu. Właśnie zamieniłem lufę CPC na jednej broni na Kidd, ponieważ chciałem taką, która była gwintowana na końcu.

Jeśli wysłałbyś swój karabin do CPC w celu tuningu, pracuje on tylko na stalowych lufach... czy to fabrycznych, czy aftermarketowych.

#9 ·
Najdokładniejsza jest zwykła stalowa lufa typu bull. Im więcej ją rzeźbisz, budujesz z różnych materiałów itp... tym bardziej możesz wpłynąć na celność.

Kidd powie ci, że ich lekkie i ultralekkie lufy nie są najdokładniejsze. Poświęcasz pewną celność dla tej niskiej wagi.

Dłuższe lufy są zarówno cięższe/przednie ciężkie i leżą na workach z większą stabilnością. Krótsze lufy są lżejsze, szybsze w celowaniu i łatwiejsze do noszenia. Jeśli strzelasz głównie z ławki, zwykła, niefrezowana stalowa lufa 20" jest trudna do pobicia. Jeśli polujesz lub dużo nosisz karabin, krótsza i lżejsza lufa zaczyna być atrakcyjna.

Wybierz rzeczywiste użycie broni w prawdziwym życiu i wybierz lufę odpowiednio.

Niemniej jednak Kidd ma reputację konsekwentnego wypuszczania produktów najwyższej klasy. Green Mountain też ma kilka dobrych rzeczy. Gdybym zamawiał TĘ SAMĄ lufę z obu miejsc, byłbym bardziej pewien, że dostaję KEEPERA z Kidd. Jeśli porównujesz lekką aluminiową Kidd z Green Mountain Steel... to trochę trudniejsze porównanie. Mam lekką Kidd na jednym z moich 10/22... i jest w środku stawki wśród moich 7 karabinów... które wszystkie są naprawdę dobrymi strzelcami, ponieważ wszystkie odbyły podróż do CPC w celu pełnego tuningu. Właśnie zamieniłem lufę CPC w jednej broni na Kidd, ponieważ chciałem taką, która była gwintowana na końcu.

Jeśli wysłałbyś swój karabin do CPC w celu tuningu, pracuje on tylko na stalowych lufach... czy to standardowych, czy z rynku wtórnego.
Na miejscu!

#4 ·
Miałem lufę Green Mountain na moim 10/22, której używałem podczas polowania na wiewiórki z psami. Pomyślałem, że jest za ciężka, więc zamówiłem Kidd ULW. Dużo łatwiej nosić ją w tych wzgórzach, goniąc psy, które są na drzewach. Ale Green Mountain strzelał o wiele lepiej. Nie zrozumcie mnie źle, mój Kidd jest wystarczająco dobry. Być może miałem szczęście z moim Green Mountain, prawie dorównywał mojemu Anschützowi.

#10 ·
Miałem lufę Green Mountain w mojej 10/22, której używałem podczas polowania na wiewiórki z psami. Pomyślałem, że jest za ciężka, więc zamówiłem Kidd ULW. Dużo łatwiejszy do noszenia w tych wzgórzach podczas gonienia psów, które są na drzewach. Ale Green Mountain strzelał o wiele lepiej. Nie zrozumcie mnie źle, mój Kidd jest wystarczająco dobry. Być może miałem szczęście z moim Green Mountain, prawie dorównywał mojemu Anschutzowi.
Nie sądzę, żeby to było szczęście, ponieważ uzyskuję te same wyniki z moim GM 28" nad moim Kidd 18" bull.

#5 ·
Jeśli miałbyś wysłać swój karabin do CPC w celu tuningu, pracuje on tylko na stalowych lufach... czy to fabrycznych, czy z rynku wtórnego.
To nie jest poprawne, poniżej znajduje się post sprzed około tygodnia na innym wątku od Randy'ego z CPC.

Pracuję nad wieloma lufami ze stali nierdzewnej, nie ma problemu... Po prostu, gdy pytano o lufy karabinowe z otwartymi
przyrządami celowniczymi, że oksydowana lufa 18,5" jest lepszym wyborem niż jej brat ze stali nierdzewnej...
(Również lufa Varmint ze stali nierdzewnej 24" dla 77/22 w .22 LR jest złym wyborem... Złe gwintowanie... Te same lufy 24" SS
77/22 w .22 Magnum. Hornets lub .17 Cal są dobre... Tak, dziwne...)
Nowsze 20" lufy stożkowe 10/22 varmint są bardzo dobre zarówno w SS, jak i oksydowane... Wszystkie LVT są gorące...

#7 ·
Uh, the post you quoted says nothing about aluminum barrels, so what’s your point?

.
Właściwie to źle zinterpretowałem post po ponownym przeczytaniu.
Widziałem inne odniesienia do tego, gdzie CPC nie dba o lufy ze stali nierdzewnej i uznałem, że post, do którego się odwoływałem, oznacza, że ​​pracował tylko nad oksydowanymi lufami STALOWYMI.
Przepraszam za mój błąd.

#12 ·
Moje 2 centavos. Jeśli budujesz kompletnego kidd. Rączka zamka odbiornika, szpilki, spust, tanf itp., to kup lufę kidd. Mój, dziękuję garbowi, jest moim najlepszym 1022. Mam 5 GM i strzelają prawie tak samo dobrze, ale są w mieszance części i nie tak łatwo się z nich strzela. Mam 28-calowy SS, niebieski 20-calowy standardowy stożek, 2 17 ciężkich stożków, jeden niebieski, jeden SS i mój ulubiony 24-calowy niebieski running boar. Pan Depardieu
Image
Image

#13 ·
Myślę o ulepszeniu mojego standardowego karabinu TCR 10/22 nową lufą. Zdecydowałem się na lufę Kidd fluted light weight 18" lub Green Mountain fluted bull barrel 16,5" (podoba mi się wygląd luf z rowkami). Czy ktoś ma doświadczenie z tymi lufami (z grupowaniem na 50 jardów, problemami z podawaniem/wyrzucaniem, jeśli występują, rodzaj używanej amunicji, luzem lub droższą amunicją wysokiej jakości) wszelkie informacje są zawsze pomocne. cheers. ps Wiem, że dostępnych jest wiele różnych luf, ale mieszkam w Kanadzie, więc trudniej jest znaleźć innych producentów.
DLASK produkuje swoje lufy z półfabrykatów GM, sprzedają również lufy Kidd. Oba dobrze strzelają

#14 ·
Wyposażyłem oba moje 10/22, tak niedokładne po wyjęciu z pudełka, że nie marnowałbym na nie amunicji, w 20-calowe lufy GM bull, zanim w ogóle usłyszałem o Kidd. Jaką niesamowitą różnicę zrobiły lufy i moje własnoręcznie wykonane osady w tych dwóch karabinach. Naprawdę nie wiem, czy wydałbym dodatkowe dolary na Kidda, gdybym miał zbudować kolejny, biorąc pod uwagę, jak dobrze działają lufy GM.

#16 ·
Miałem w przeszłości 16,5-calowy, rowkowany GM .920 SS, który strzelał naprawdę dobrze. Konsekwentnie w zakresie od 0,4 do 0,5 na 50 i ±1" na 100 z nim. Kilka razy miałem naprawdę ładne grupy w zakresie 0,20 na 50 z Lapua. Podawał i wyciągał dokładnie tak, jak powinien. Trzymałby nabój w komorze dość mocno. Naprawdę mi się podobał, ale został sprzedany kilka lat temu.

#18 ·
Myślę o ulepszeniu mojego standardowego karabinu TCR 10/22 nową lufą. Zdecydowałem się na lufę Kidd fluted light weight 18" lub Green Mountain fluted bull barrel 16,5" (podoba mi się wygląd luf z rowkami). Czy ktoś ma doświadczenie z tymi lufami (z grupowaniem na 50 jardów, problemami z podawaniem/wyrzucaniem, jeśli występują, rodzaj używanej amunicji, luzem lub droższą amunicją wysokiej jakości) wszelkie informacje są zawsze pomocne. cheers. ps Wiem, że dostępnych jest wiele różnych luf, ale mieszkam w Kanadzie, więc trudniej jest znaleźć innych producentów.
Czy rozważałeś lufę hart?

#19 ·
Zobacz zdjęcie z 50 jardów nad moją nazwą użytkownika. To z 18-calową lufą ze stali nierdzewnej Kidd w osadzie Victor Titan. Amunicja standardowa CCI. Nie próbowałem jeszcze amunicji meczowej. Żadnych sztucznych podpórek, tylko stara torba Caldwell i brak tylnej torby.
Jeśli miałbym to zrobić jeszcze raz, wybrałbym 20 cali.
Ulepszyłem wyciąg, gdy miałem inne lufy. Z Kiddem było w 100%.

#20 ·
Kidd kontra GM? Prawda jest taka, że obaj są dobrzy i mają dobrą reputację. Kidd jest prawdopodobnie bardziej konsekwentny, ma więcej opcji i jest ładniejszy, ale kompromisem jest to, że kosztuje sporo więcej. Jeśli zgadzasz się z kosztem, szanse na otrzymanie złej lufy od Kidda są dość małe.

-Jeff

#25 ·
Czy używając luf Kidd lub Green Mt stwierdzasz, że musisz używać amunicji wysokiej jakości, aby dobrze się ładowała? Myślę o ulepszeniu mojej lufy, ale nie chcę być zmuszony do ciągłego kupowania nabojów wysokiej jakości. Celność jest w porządku, ale nie szukam małych grup. Czasami chcę po prostu postrzelać tanią amunicją i dobrze się bawić.

#35 ·
Czy używając luf Kidd lub Green Mt stwierdzasz, że musisz używać amunicji wysokiej jakości, aby dobrze się karmiły? Myślę o ulepszeniu mojej lufy, ale nie chcę utknąć w konieczności ciągłego kupowania nabojów wysokiej jakości. Celność jest w porządku, ale nie szukam małych grup. Czasami chcę po prostu postrzelać tanią amunicją i dobrze się bawić.
Mam jedną lufę VQ CF, która strzela CCI MINI MAG HP'S. Mam kilka karabinów z lufami Kidd i jeden dobrze radzi sobie z CCI MINI MAGS HP'S. Drugi strzela Eley Subsonic hp. Wszystkie są godne głowy wiewiórki😉

#27 ·
Złożyłem lekką 18-calową konstrukcję Kidd i zamek Kidd ze starą kolbą 10/22 target i polimerowym mechanizmem spustowym z polerowanym młotkiem Volquartsen target. Użyłem uszkodzonego odbiornika i osprzętu od S&P. Konsekwentnie strzela .4 na 50, z regularnymi .3 i sporadycznymi grupami w .2 z sk standard. Testowałem różne rodzaje amunicji i miałem lekkie uderzenia w spłonki z kilkoma rodzajami eley. Wróciłem do sk bez problemu. Prawdopodobnie tylko brudna komora. Muszę wyczyścić i ponownie spróbować eley. Strzela cci standard na .5. Bardzo zadowolony z moich pierwszych strzałów Kidd, które są tak samo dobre jak moje Federson, ale chciałem czegoś znacznie lżejszego do karabinu wiewiórki.
Image

#31 ·
Posiadam lekką lufę Kidd 16.5 z gwintem na karabinie, który jest cały Kidd, z wyjątkiem komory zamkowej. Karabin strzela 1/2" z cci standard i w 2 i 3 z SK Standard +, bardzo zadowolony z lufy. Właściwie mam dwie, ale prawdopodobnie sprzedam drugą, ponieważ moim głównym karabinem jest teraz CZ 457 Pro Varmint.

#37 ·
Prawda - OP przeniósł się na bardziej zielone pastwiska, ale pytanie wygenerowało wiele dobrych dyskusji. Z przyjemnością czytałem posty wszystkich i uczyłem się z ich doświadczeń.
Być może - ale dlaczego nie założyć nowego wątku? Nie każdy chce przedzierać się przez strony starych postów - jeśli chcesz, to funkcja wyszukiwania działa świetnie. Poza tym administrator strony woli, żeby stare wątki nie były wskrzeszane, ale chyba kogo to obchodzi, czego on chce....

Image