Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Wrangler kontra Roughrider?

797 views 24 replies 19 participants last post by  cckirkland30  
#1 ·
Dla tych, którzy posiadali/strzelali z obu, jak porównalibyście Ruger Wrangler z Heritage Roughrider, oba w .22 LR (to może być jedyny sposób, w jaki są oferowane)?

Doug

#7 ·
Bardzo lubię mojego Ruger Wrangler... i nic nie wiem o Rough Riderze, poza tym, że te pistolety .22 mają swoich zwolenników na tych forach. Dlatego gościmy fanów obu. Fani RR pojawią się niezwłocznie. W tej chwili uważam, że Super Wrangler jest lepszym zakupem... o wiele lepsze przyrządy celownicze i zapasowy cylinder w .22 Magnum (co w ogóle mnie nie interesuje).
Image
Ale MÓJ Wrangler strzela wystarczająco prosto z dość prymitywnych przyrządów celowniczych. I jest prosty w obsłudze. Kupiłem go, żeby móc trochę poćwiczyć strzelanie z pistoletu... W czasie, gdy kupiłem Wranglera, amunicja .357 Magnum była wciąż skandalicznie droga i nie chciałem uszczuplać mojego zapasu starannie gromadzonej amunicji. Ceny trochę spadły i teraz jestem gotowy do ładowania tego, co strzelam, a Wrangler będzie idealny dla mojej żony, jeśli przyjdzie ze mną na strzelnicę. Orzechowe chwyty z mojego Blackhawka z 1978 roku naprawdę upiększają Wranglera, jak widać powyżej. Posiadam mojego Rugera NM Blackhawk od dziesięcioleci i bardzo się do niego przywiązałem, i uzyskałem od niego dobrą obsługę bez problemów przez te wszystkie lata. Usunąłem oryginalne chwyty z mojego Blackhawka na początku lat osiemdziesiątych i w 2022 roku stwierdziłem, że pasują one bezpośrednio do Wranglera. Przykręciły się w pięć minut lub mniej. Dla mnie to ogromny plus. Zachowałem stare chwyty z mojego Blackhawka, ponieważ były pięknym orzechem, ale były za małe dla moich dłoni podczas strzelania intensywnymi ładunkami .357. Jednak Wrangler to tylko .22, więc mogę z niego strzelać bez problemu, z małym palcem podwiniętym. Kupiłem zestaw sprężyn Wolfe dla Wranglera, co sprawiło, że spust był znacznie przyjemniejszy w obsłudze. Nie wiem, jakie modyfikacje są konieczne w Rough Riderze, aby był użyteczny. Inni powiedzą. Najlepiej pójść tam, gdzie je sprzedają, obejrzeć je i obsłużyć przed zakupem. W ten sposób wiesz.

• Like
Reactions: rwilky78
#8 ·
Mam dwa Rough Riders, z których strzelam 3-4 razy w roku w klasie rimfire w naszych lokalnych klubach SASS. Mam je od około 5 lat. Mój syn i dwóch wnuków mają po jednym. Nigdy nie mieliśmy z nimi problemu, a celność nie jest problemem. Kosztują połowę ceny Wranglera i poza nazwą Ruger nie widzę nic innego, za co warto płacić podwójną cenę. Jeśli nie podoba ci się zabezpieczenie Heritage, można je łatwo usunąć palcami, odciąć pręt i wkleić go z powrotem za pomocą kleju JB weld. Następnie załaduj tylko pięć nabojów i trzymaj pustą komorę pod kurkiem, jak w przypadku reszty naszych pistoletów SASS.

#14 ·
Posiadałem Wranglera, Super Wranglera i kilka Rough Riders. Jedyną zaletą Super Wranglera są regulowane celowniki. Cylinder magnum jest dostępny dla każdego Rough Ridera. Po co płacić dodatkowo za nazwę Ruger? Wszystkie trzy służą tej samej funkcji.
To kwestia osobistego wyboru. Zależy od upodobań i "potrzeb" danej osoby.

Nie mam Wranglera, ale mam Super Wranglera wraz z dwoma Rough Riders. Dodałem chwyty Hogue i celowniki światłowodowe do SR.

RR'y były wyposażone w regulowane celowniki światłowodowe i cylindry magnum. Zrobiłem dla nich ponadwymiarowe chwyty, aby pasowały do moich ponadwymiarowych dłoni.

Porównując SR i RR, każdy z nich ma cechy, które lubię bardziej niż w drugim. SR jest wyższej jakości, ale RR dobrze mi służy i jest bardziej tradycyjny (z wyjątkiem bezpieczeństwa) w działaniu i konstrukcji. Jestem prawdopodobnie jedną z niewielu osób, które doceniają bezpieczeństwo RR.

Przy okazji, RR'y można dostać w wersji ze stalową ramą.

Lata temu mój szwagier miał ładnego single sixa, z którego uwielbiałem strzelać, ale po prostu nie mogę usprawiedliwić wydawania tak dużo na coś, co służy głównie do plinkingu. Wolałbym mieć beatera.

Image

#11 ·
Moja żona miała oba i chociaż wolę Wranglera, ona woli Rough Ridera. Być może tylko dlatego, że jest starszy i był częściej używany, ale działa płynniej niż Wrangler.

@Col Mustard

Uwielbiam wypełniające zatoki chwyty, które masz na swoim Blackhawku. Jakiej są marki/typu? Mam .41 mag, który trudno mi utrzymać ze standardowymi gładkimi chwytami i pełnymi ładunkami, a te wyglądają na takie, które by się sprawdziły.

#19 ·
Miałem wczesnego RR, mój stary FIE? 'Buffalo' (prawie tani klon Colt Frontier Scout) był lepszą bronią; kolejny, który powinienem był zatrzymać, ponieważ dostałem za niego tylko 100 dolarów.
RR trzymałem tylko około roku......przyjaciel go kupił i był z niego zadowolony.
Mój Ruger SSS (środek 1977 r., przed ostrzeżeniem) jest ze mną od dziesięcioleci. Kiedy pojawił się Ranger, pomyślałem, że poczekam, aż choroby wieku dziecięcego miną i kupię używany jako beater (lol, beater dla mnie dostaje taką samą troskliwą opiekę jak wszystko inne), wciąż mogę, w żadnym wypadku RR dla mnie.
Twoje przebiegi mogą się różnić

#20 ·
Posiadam jednego Wranglera, ponieważ chciałem go wypróbować. Okazał się całkowitą klapą w kwestii celności. Mogę nim rzucać z mniej więcej taką samą celnością, jaką daje podczas strzelania. Jestem z nim uwiązany, ponieważ nie zamierzam go sprzedawać ani oddawać komuś. Ponadto matowe wykończenia są w moich oczach brzydkie.

#23 ·
Posiadałem Ruger Single Six, S&W Model 617, S&W Model 17 i Heritage Rough Rider. Chociaż Ruger i S&W są lepiej zbudowane i przetrwają całe życie, nie mogę powiedzieć, że mały RR nie był wart 99 dolarów, które za niego zapłaciłem. Dla mnie jest łatwy w strzelaniu, jest celny, zabezpieczenie jest w porządku, ale dostajesz to, za co płacisz. Kupiłbym RR ponownie. Strzela za każdym razem i jest przyjemny w strzelaniu.

#25 ·
Image

Image

Wrangler nie był dostępny, kiedy dostałem te rr do wiercenia otworów, przyciąłem kilka baz 336, które miałem, aby wypróbować różne optyki, których nigdy wcześniej nie używałem. Prawdopodobnie wybrałbym Wranglera ze względu na sprężynę śrubową zamiast resorów, ale oba są dla mnie brzydkie i tak czy inaczej mam zapasowe części. Strzelają tak dobrze, jak ja kiedykolwiek potrafiłem strzelać. Lubię rzeczy Rugera, ale kocham single six i nie zamierzam w nich wiercić.