Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Voere Samopowtarzalny .22 LR

9.8K views 7 replies 6 participants last post by  CaptRsharma  
#1 ·
Hej,

Niedawno odebrałem od starszego dżentelmena, który mógł, ale nie musiał wiedzieć, co ma, zgrabny mały półautomat .22. Pomyślałem, że karabin wygląda schludnie i inaczej niż wszystko, co kiedykolwiek widziałem, więc kupiłem go, tanio. Od tego czasu sprawdziłem go i myślę, że zrobiłem dobry zakup. Karabin, o którym mówię, to Voere półautomatyczny .22, wyprodukowany w Austrii. Wydaje się, że strzela z otwartego zamka i ma regulowany spust, ciężar spustu i zaczep sear. Ma magazynek na osiem nabojów. Przeglądałem niektóre serwisy aukcyjne i widziałem kilka karabinów pod tą nazwą, jeden wyprodukowany w Niemczech, a drugi w Austrii. Wydaje się, że jeden miał dwie oferty i jest na poziomie 425,00 $, a rezerwa nie została osiągnięta, a jeden ma cenę wywoławczą 499,00 $. Wiem, że karabin, który mam, to wersja deluxe lub ładniejsza, z tego, co czytałem. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z jednym z tych karabinów lub czy ktoś inny posiada jeden? Mogę go zatrzymać, ale jeśli uda mi się go sprzedać za to, co widziałem na serwisach aukcyjnych, być może będę musiał go puścić. Daj mi znać, czy miałeś jeden lub masz go w tej chwili.

Bill

P.S. To bardzo dobrze wykonane .22. Cała stal, z wyjątkiem osłony spustu i kolby. Kolba jest barwionym twardym drewnem, ale jest w kratkę i ma białe przekładki na kolbie i chwycie pistoletowym, który wydaje się być z drewna różanego.

#2 ·
Świetna broń!

Cześć Bill! Nie znam się za bardzo na specyfikacjach i reszcie, ale mój przyrodni brat miał Voere 22LR i musiałaby to być jedna z najcelniejszych broni prosto z pudełka, jakie widziałem. Niestety nasze prawo dotyczące broni w Australii nie pozwala już na broń półautomatyczną, ale kiedy mieli skup broni, dostał 450 dolarów Oz i była w strasznym stanie, ponieważ jego pomysł na konserwację broni polega na włożeniu kolejnego naboju przez lufę, jeśli wygląda na zardzewiałą. Ładna broń, trzymałbym ją, gdybym był na twoim miejscu. Pozdrawiam Aussievarminter!:t

#3 ·
Właśnie odebrałem Voere z jednym strzałem wyprodukowane w 1966 roku. To mała broń, myślę, że to był karabin szkoleniowy. Mój ma dwustopniowy spust i przyrządy celownicze. Spust jest bardzo ładny, jest bardzo celny i dobrze wykonany. Może warto sprawdzić, jak dobrze strzela twoje Voere, zanim zdecydujesz się je oddać - możesz tego później żałować.

#4 ·
Witaj Bill:

Nigdy nie posiadałem Voere, jednak widziałem je od czasu do czasu i zrobiły na mnie wrażenie jako wysokiej jakości karabin.
Mam jednak kilka karabinów, które strzelają z otwartego zamka, H & R Sahara jednostrzałowy, francuski Gevarms mdl. E-1 z lat 60. i pierwszy półautomatyczny karabin Marlina, model 50E z 1931 roku. Jedyną zaletą tego typu działania jest jego prostota, ponieważ eliminuje zespół iglicy.
Ich celność jest problematyczna, ponieważ cały zamek porusza się po zwolnieniu spustu, podnosi nabój z magazynka, a następnie wbija ten nabój do komory. Zamek jest znacznie większą masą niż zwykła iglica. W konsekwencji "czas blokady" jest dość długi i może niekorzystnie wpływać na celność, a inne czynności przed rozładowaniem również nie sprzyjają celności. Ciężkie karabiny maszynowe są wyjątkiem, ponieważ są, cóż, "ciężkie" i dobrze podparte.
Ponadto karabiny, które strzelają z otwartego zamka, są zwykle bardzo wrażliwe na używaną amunicję i mogą oddawać podwójne strzały lub przejść w tryb automatyczny, jeśli zamek odbije się od amortyzatora, a spust nie złapie zamka na końcu jego ruchu do tyłu. Mój marlin ma dodatkowy ciężar, który należy zamontować na zamku, aby pomieścić amunicję "High Speed". Mój Gevarms ma odwracalną prowadnicę sprężyny, która pełni podobną funkcję.
Zalecałbym ograniczenie pierwszego strzelania testowego do nie więcej niż dwóch nabojów w magazynku, abyś mógł dobrze poczuć działanie Voere i sposób, w jaki radzi sobie z konkretną używaną amunicją. W przeciwnym razie możesz stać się niepopularnym elementem na strzelnicy, jeśli zaczniesz strzelać niekontrolowanie. HTH.

#5 ·
Hej,

Dzięki za dotychczasowe komentarze. Karabin wydaje się być dość celny, chociaż nie przeszedłem z nim jeszcze dobrej sesji strzeleckiej. Szczerbinka jest podobna do tej w moim karabinie wojskowym Mauser i jest oznaczona do 200 jardów/metrów. Podoba mi się regulowany spust, ponieważ dobre pociągnięcie spustu zawsze pomaga w dobrym strzelaniu.

Bill