Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Raport o populacji wiewiórek

7.8K views 79 replies 44 participants last post by  375365  
#1 · (Edited)
Cześć, drodzy myśliwi na wiewiórki!

Byłoby interesujące, gdyby ludzie zgłaszali swoje wrażenia na temat populacji wiewiórek w swoich okolicach. Nie szukam ulubionego miejsca polowań, tylko ogólnych informacji, np. "liczba wiewiórek była bardzo dobra w południowym Illinois" lub "prawie żadnych wiewiórek w północno-wschodnim Tennessee w tym roku, pomimo dobrych zbiorów żołędzi".

Zacznę: w sezonie 2021 było bardzo mało wiewiórek w Ozark NF w rejonie Sand Gap. Polowałem na obszarze 4 na 4 mile z Sand Gap w północno-wschodnim rogu i widziałem mniej niż tuzin wiewiórek. Zbiory żołędzi były generalnie skąpe. Nie wróciłem w tym roku, ale rozmawiałem z biologiem z Arkansas i zgodził się z moim odkryciem, że populacja wiewiórek w NF była niska z powodu kilku lat suszy i słabej produkcji żołędzi.

W sezonie 2023 przeszedłem na polowania na południowy wschód od Meny w Ouachita NF. Widziałem mniej niż tuzin wiewiórek, tylko pięć podczas polowania i złapałem trzy z pięciu. Las wyglądał dobrze dla wiewiórek, ale po prostu ich tam nie było. Wpadłem na strażnika NF, który był zapalonym myśliwym na wiewiórki i trochę porozmawialiśmy o broni (używał K22, ja używam K82SA, mojego 541S i miałem przy sobie Daystate Pulsar HP .25 PCP), a potem powiedział mi, że liczba wiewiórek również spadła w Ouachita NF. Planował tydzień polowania na wiewiórki w Pond Creek NWR z przyjaciółmi. Hmmm....

#2 ·
Północno-wschodnia i środkowa Oklahoma tutaj... sezon był trochę rozczarowujący.

Warunki suszy latem były tutaj dotkliwe. Bardzo słabe zbiory żołędzi w większości, i bardzo mało orzechów pekan na drzewach; polowałem kilka razy, ale nie tak wiele razy, jak bym chciał. Na tych polowaniach widziałem znacznie mniej wiewiórek niż normalnie... wciąż upolowałem kilka, ale ogólnie rzecz biorąc, odniosłem wrażenie, że widziałem około 1/3 wiewiórek, które widzielibyśmy w dobrych latach.

#3 ·
Ten sam scenariusz tutaj w pasie sosnowym w MS. Mój kolega z poligonu zabrał mnie kilka razy do lasu Bienville Natl. w północnej części naszego hrabstwa i chociaż było mnóstwo żołędzi i innych smakołyków dla wiewiórek, po prostu nie widzieliśmy ich zbyt wiele. Powiedział, że minione lata były bardzo produktywne, ale ostatnie kilka lat było bardzo ubogich dla zbiorów wiewiórek. W tym roku upolowaliśmy około tuzina.

#4 ·
Późne przymrozki w zachodniej Karolinie Północnej w 2022 r. spowodowały niedobór żołędzi i niedobór wiewiórek. Bardzo ciepła i wczesna wiosna w tym roku nie wróży dobrze, ponieważ ostatnia data przymrozków przypada na 10 maja, trzymam kciuki. Zbiory jabłek ucierpią, jeśli wrócimy do normalnej pogody, zanim minie niebezpieczeństwo przymrozków. Dużo wiewiórek wokół moich karmników dla ptaków. :)

#5 ·
Dużo ich na moim trawniku tutaj we wsi, gdzie nie mogę do nich strzelać. W lesie, gdzie poluję na jelenie, prawie żadnych nie widziałem. Siedzę w moim stanowisku dla jeleni od kilku miesięcy i widziałem znacznie więcej jeleni niż wiewiórek. Wiewiórki wydają się być gdzieś indziej.

#6 ·
Dla mnie było dość rzadko w SW Pa. Głównie WMU 2A. Z pewnością bardziej moja wina niż cokolwiek innego. Po prostu nie wychodziłem wystarczająco często. Energia była niska po ataku grypy na początku sezonu. Nie chciałem też wychodzić sam. W wieku 76 lat jestem najmłodszym w mojej grupie. Mogę wybrać się na kilka spacerów, żeby po prostu wyjść. Mogę wystraszyć świstaka lub dwa później tej wiosny. Wkrótce czeka mnie operacja zaćmy. Jeśli wszystko pójdzie dobrze, mali mogą mieć kłopoty.

#12 ·
W północno-wschodnim Kansas liczby były niższe niż w ostatnich latach. Mieliśmy poważną suszę, ale lokalne dęby były obficie obciążone żołędziami. Na marginesie; tej jesieni przy moim karmniku dla ptaków był tylko 1 wiewiórka. W zeszłym roku mieliśmy ich 6-8 każdego dnia.

#13 ·
Polowałem w Lesie Narodowym Ozark przez całe życie..
Wiele drzew owocujących jest wycinanych i zastępowanych sosnami.....
Dużo jest wypalane, co jest dobre, ale otwiera baldachim... Wiewiórki, jelenie, indyki mogą zobaczyć Ojca...
My, jako myśliwi, musimy się dostosować!!!
Polowanie na wiewiórki sprawia, że strzały są dłuższe, zamiast 15-50 jardów, to 50-100 jardów....
Susza zebrała swoje żniwo...Ale wiewiórki przenoszą się do jedzenia i wody.
Musimy się tam przenieść... polować wolniej, strzelać dalej..
Przeszliśmy na broń bocznego zapłonu...i dobry celownik..CZ
22 long rifle i Savage MK II 17 HM2....
Co przynosi kolejną krzywą uczenia się. Znalezienie wiewiórki po strzale... Pomarańczowa lub chartreuse piłka tenisowa naprawdę pomaga... Znalezienie wiewiórki..
Mieliśmy najlepsze polowania od lat...
Zabiłem ponad 100 wiewiórek z broni bocznego zapłonu...
Po raz pierwszy w moich 55 latach polowania na wiewiórki...
Lubię polować w Lesie Narodowym Ozark!!
Kolejna wskazówka: pokrój wiewiórkę, gdy ją zastrzelisz w tych głębokich górach....Włóż do torebek strunowych z butelką lodowatej wody w torbie na zwierzynę lub plecaku"
Udanych łowów...

#20 ·
Polowałem w Lesie Narodowym Ozark przez całe życie..
Wiele drzew owocujących jest wycinanych i zastępowanych sosnami.....
Wiele jest wypalanych, co jest dobre, ale otwiera baldachim..... Wiewiórki, jelenie, indyki mogą zobaczyć Ojca...
My, jako myśliwi, musimy się dostosować!!!
Polowanie na wiewiórki wymaga dłuższych strzałów, zamiast 15-50 jardów to 50-100 jardów....
Susza zebrała swoje żniwo...Ale wiewiórki przenoszą się do jedzenia i wody .
Musimy się tam przenieść... polować wolniej, strzelać dalej..
Przeszliśmy na broń bocznego zapłonu...i dobry celownik..CZ
22 long rifle i Savage MK II 17 HM2....
Co przynosi kolejną krzywą uczenia się. Znalezienie wiewiórki po strzale.. Pomarańczowa lub chartreuse piłka tenisowa naprawdę pomaga... Znalezienie wiewiórki..
Mieliśmy najlepsze polowania od lat...
Zastrzeliliśmy ponad 100 wiewiórek z broni bocznego zapłonu..
1. raz w moich 55 latach polowania na wiewiórki..
Lubię polować w Lesie Narodowym Ozark!!
Kolejna wskazówka: pokrój wiewiórkę, gdy ją zastrzelisz w tych głębokich górach....Włóż do torebek strunowych z butelką lodowatej wody w torbie na zwierzynę lub plecaku"
Udanych łowów ...
View attachment 371432
Co robisz z piłką tenisową???
Wiewiórki z północnej Indiany są BARDZO powszechne.

#16 ·
Hej, koledzy myśliwi wiewiórek!

Byłoby interesujące, gdyby ludzie zgłaszali swoje wrażenia na temat populacji wiewiórek w ich okolicach. Nie szukam ulubionego miejsca polowań, tylko ogólnych informacji, np. "liczba wiewiórek była bardzo dobra w południowym Illinois" lub "prawie żadnych wiewiórek w północno-wschodnim Tennessee w tym roku, pomimo dobrych zbiorów żołędzi".

Zacznę: w sezonie 2021 było bardzo mało wiewiórek w Ozark NF w rejonie Sand Gap. Polowałem na obszarze 4 mile na 4 mile z Sand Gap w północno-wschodnim rogu i widziałem mniej niż tuzin wiewiórek. Zbiory żołędzi były generalnie skąpe. Nie wróciłem w tym roku, ale rozmawiałem z biologiem z Arkansas i zgodził się z moim odkryciem, że populacja wiewiórek w NF była niska z powodu kilku lat suszy i słabej produkcji żołędzi.

W sezonie 2023 przeszedłem na polowania na południowy wschód od Meny w Ouachita NF. Widziałem mniej niż tuzin wiewiórek, tylko pięć podczas polowania i złapałem trzy z pięciu. Las wyglądał dobrze dla wiewiórek, ale po prostu ich tam nie było. Wpadłem na strażnika NF, który był zapalonym myśliwym wiewiórek i pogadaliśmy trochę o broni (używał K22, ja używam K82SA, mojego 541S i miałem przy sobie Daystate Pulsar HP .25 PCP), a potem powiedział mi, że liczba wiewiórek również spadła w Ouachita NF. Planował z przyjaciółmi polowanie na wiewiórki w Pond Creek NWR przez tydzień. Hmmm....
Nienawidzę wiewiórek, obgryzają poroża zanim zdążę je zebrać.

Image

#24 ·
zachodnio-środkowe Ohio. Fantastyczny rok wiewiórki! W zeszłym roku było do bani, ale w tym roku wszystkie wiewiórki w Ohio przeniosły się do mojego lasu. Żona powiedziała mi, żebym przestał,,, kończy jej się miejsce w zamrażarce.
Podaruj trochę potrzebującym, JEŚLI będą z nich korzystać. Niektórzy podziękują, a potem wyrzucą dziczyznę.

#18 ·
Polowanie na wiewiórki jest tutaj w mojej okolicy trudne. Zbyt duży rozwój wycina wszystkie lasy dębowe, hikorowe i bukowe, aby budować domy.
Populacja wiewiórek znacznie spadła. Wiele z nich zostało rozjechanych na drodze przez nowo przybyłych w ich fantazyjnych samochodach.
Posiadam ziemię 60 mil na południe ode mnie, która wciąż jest wiejska. Wciąż nie ma populacji wiewiórek, jaka zawsze była. W tym roku również całkiem dobre zbiory żołędzi i hikory. Miejmy nadzieję, że odzyskają siły i wrócą silne w ciągu najbliższych kilku lat.

#39 ·
Polowanie na wiewiórki jest tutaj, w mojej rodzinnej okolicy, trudne. Zbyt duży rozwój wycina wszystkie lasy dębowe, hikorowe i bukowe, aby budować domy.
Populacja wiewiórek znacznie spadła. Wiele z nich zostało rozjechanych na drodze przez nowo przybyłych w ich fantazyjnych samochodach.
Mam ziemię 60 mil na południe ode mnie, która wciąż jest wiejska. Wciąż nie ma populacji wiewiórek, jaka zawsze była. W tym roku również całkiem dobre zbiory żołędzi i hikory. Miejmy nadzieję, że odzyskają siły i wrócą silne w ciągu kilku następnych lat.
Tak naprawdę przestałem na nie polować na prywatnej ziemi, na której poluję, od prawie 20 lat. Zajęło to tyle czasu, zanim przeludniły się. Potem zacząłem je przerzedzać. Wkrótce przestanę na nie polować, żeby móc zacząć od nowa. Nadmierny zbiór to kolejny problem.

#19 ·
Tutaj, w środkowym Kentucky, populacja wiewiórek spada już 7 rok z rzędu. W minionym sezonie 2022 udało mi się upolować tylko 4 wiewiórki; zwykle podczas naszego długiego sezonu na wiewiórki zdobywam 15-25 wiewiórek. Po sezonie, w tym roku 2023, widzę bardzo mało wiewiórek biegających po moim podwórku i nie widziałem ani jednej wiewiórki w moim lesie. Od 7 lat mamy bardzo słabą produkcję żołędzi, co sprawia, że myślę, że faktycznie mamy do czynienia ze zmianami klimatycznymi. Mamy nieregularną pogodę: robi się zbyt ciepło późną zimą, co powoduje pojawienie się żołędzi, które zamarzają w kwietniu - maju. To NIE jest normalna pogoda dla środkowego Kentucky.

#23 ·
Pogoda była kiedyś po prostu pogodą; teraz „zmiana klimatu” jest codziennie wbijana do głów przez mówiące głowy. Gdyby termin zmiany klimatu nigdy nie był używany i codziennie wbijany do głów, byłaby to po prostu pogoda. Trzeba zadać sobie pytanie, co działo się wtedy, gdy statystyki pogodowe są cytowane jako „wyrównujące rekord z 1889 roku”, najwyższe opady śniegu od 1923 roku” itp. Nie wiem, koledzy, ale wiem, że jeśli coś jest powtarzane wystarczająco często, w końcu staje się prawdą.

#29 ·
Pogoda była kiedyś po prostu pogodą; teraz "zmiana klimatu" jest codziennie wbijana przez mówiące głowy. Gdyby terminologia dotycząca zmian klimatycznych nigdy nie była używana i codziennie wbijana, byłaby po prostu pogodą. Trzeba zadać sobie pytanie, co działo się wtedy, gdy statystyki pogodowe są cytowane jako "wiążące się z rekordem z 1889 roku" najwyższych opadów śniegu od 1923 roku", itp. Nie wiem, koledzy, ale wiem, że jeśli coś jest powtarzane wystarczająco często, w końcu staje się prawdą.
Mój brat studiuje pogodę; mówi, że Pacyfik jest za zimny, a Atlantyk za ciepły. Te dwa czynniki są w dużej mierze odpowiedzialne za naszą obecną pogodę. Mamy też La Niña, która występuje od kilku ostatnich lat.

#25 ·
Tutaj, w południowym Illinois, w okresie od sierpnia do października 2022 roku, kiedy polowałem, było pełno wiewiórek. Samo przesiadywanie w pobliżu drzew orzechowych i pekanowych łapało wiewiórki przychodzące żerować na orzechach. Moje różne karabiny .22 CZ przyniosły do domu wiele z nich. Podczas niektórych moich wypadów zabierałem krzesło ogrodowe. Równie dobrze można czuć się komfortowo, czekając, aż dotrą do drzewa orzechowego.

#26 ·
Zastanawiam się również nad piłką tenisową. Myślę, że powinieneś rzucić jedną tam, gdzie Twoim zdaniem spadła wiewiórka, abyś mógł kontynuować siedzenie przed aportowaniem. Pomaga "zapamiętać" lokalizację wielu upadków. Myślę, że całkiem fajnie.

#31 ·
Co ciekawe, mój brat i ja odbyliśmy w niedzielę 250-milową przejażdżkę na Goldwings przez mile lasów liściastych. Zazwyczaj tutaj, na przedmieściach Chattanooga i okolic, wiewiórki są liczne. W tym wszystkie głupie, które atakują opony samochodowe. W pewnym momencie naszej jazdy zauważył, że nie było wiewiórek... Nie, NIE jesteśmy myśliwymi na wiewiórki, ponieważ dorastaliśmy na dzikich terenach Maine, niewiele mięsa na czerwonej wiewiórce. Ale zauważamy takie rzeczy. Wydawało się, że to doskonałe siedlisko, a pogoda tutaj była mokra przez ostatnie 2 zimy i sucha latem. Nienormalne? Wydaje się, że to wzór dla 12 lat, które tu spędziłem.