Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

S&W 63 na Boże Narodzenie

6.5K views 37 replies 19 participants last post by  armytc  
#1 ·
Wczoraj zamówiłem nowy S&W Model 63 w moim lokalnym sklepie z bronią. Mam nadzieję, że się nie rozczaruję, ponieważ nikt w okolicy nie miał takiego do obejrzenia. Miałem 6-calowy Model 617, ale sprzedałem go jakiś czas temu. To był świetny rewolwer, ale bardzo ciężki. Myślałem o wyborze Modelu 617 4-calowego, ale znowu, są ciężkie. Czy możesz dać mi jakieś informacje na temat 63, jeśli masz doświadczenie z tym małym rewolwerem?

#6 ·
63 jest mniejszy i lżejszy. Z odrzutem 22lr nie ma takiego problemu, więc ważniejsze jest, aby broń była wygodna. Mam parę 617 bez kresek w rozmiarach 4 i 6 cali i naprawdę je lubię. Mam jednak duże dłonie.

#8 ·
Image

Image

Oto 50-nabojowa tarcza strzelana z podpórki Y z amunicją Norma TAC. Naklejany byk ma około trzech cali szerokości, więc da ci to wyobrażenie o stożku ognia.

Image

Podsumowując: to przydatny, dobrze zaprojektowany, solidny rewolwer. Strzelam około 3 razy dokładniej z celownikiem kolimatorowym, ale mam do tego inne bronie. Ciesz się swoim! I daj nam znać, jak się sprawuje.

#9 ·
Podoba mi się wygląd laminowanych uchwytów. Na razie zadowolę się fabrycznymi uchwytami, ale zamierzam przejść na drewniane. Może ładna para uchwytów Altamont. Celność wygląda naprawdę dobrze.

#10 ·
Mam 78 lat i w ciągu ostatnich kilku lat przestałem strzelać, ze względów zdrowotnych. Sprzedałem większość swoich pistoletów, w tym 6-calowy 617. Podobał mi się 617, ale zmniejszałem zapasy; jest trochę ciężki. Jednym z niewielu pistoletów, które zachowałem, jest mój Model 63. Ma standardowe chwyty i bardzo mi się podobają. Zachowałem 2 inne pistolety i je zatrzymuję. Model 63 to świetny rewolwer.

#11 ·
Dzięki za odpowiedź! Jestem w tej samej łódce!! Zredukowałem zapasy, a moja 617 zniknęła z powodu wagi. Zostawiłem wystarczająco dużo zapasów do samoobrony.
Cieszę się, że wystawiasz 63 dobrą ocenę!

#14 · (Edited)
Nie wątpię, że będziesz bardzo zadowolony ze swojego nowego 63. Posiadałem 5 lub 6 przez te wszystkie lata i wszystkie były bardzo ładnymi rewolwerami; wspaniała równowaga między kompaktowością, poręcznością i precyzją.

Jeśli chodzi o celność i wagę w porównaniu z różnymi 617 i ramami K-frame, po pierwsze, uważam, że istnieje niewielka różnica w precyzji mechanicznej między rewolwerami .22 K i J frame, co oznacza, że jeśli umieścisz je w uchwycie Ransom, będą bardzo blisko pod względem celności, wykazując jednocześnie zwykłe indywidualne preferencje dla określonych marek i partii amunicji. To samo powiedziałbym o wykwalifikowanym strzelcu strzelającym z podpórki w trybie single-action. Jakakolwiek różnica byłaby normalną zmiennością od rewolweru do rewolweru.

Lżejsze i płynniejsze działanie double-action ram K, wraz z ich większą masą, sprawiają jednak, że w moim doświadczeniu łatwiej jest strzelać w tym trybie. Uzyskanie chwytów dla ramy J, które pasują do Twoich dłoni, i dużo ćwiczeń, znacznie przyczyni się do zmniejszenia tej luki.

W terenie, z normalnych pozycji strzeleckich, cięższy rewolwer będzie łatwiejszy do precyzyjnego strzelania, jeśli nie masz nic przeciwko noszeniu go... i tu tkwi problem. Ramy K, zwłaszcza te z pełnymi występami i dłuższymi lufami, są mniej poręczne i są dość masywne, więc priorytety będą dyktować, który lepiej odpowiada Twoim potrzebom.

Z czysto precyzyjnej perspektywy strzelanie w trybie double action nigdy nie zapewni takiej samej celności jak stabilne strzelanie single-action i pod tym względem niezrównany single-action Freedom Arms 83 lub mniejszy 97 będzie prawdopodobnie dokładniejszy niż większość S&W, chyba że ktoś go dostosuje.

Ja wybrałem klasyczny model 63 i zainstalowałem lufę Hart, którą obrobiłem do użytku ze lunetą. Nawet z ciężką lufą, lunetą i pierścieniami, przy wadze 35 uncji, wciąż waży znacznie mniej niż większość 617, nawet 4-calowych, ale postawiłbym go nawet przeciwko rewolwerowi Freedom Arms podczas strzelania w trybie single action z podpórki. Osiągam grupy od 1/2" do 3/4" na 25 jardów, ale trzymanie i kontynuacja są bardzo krytyczne; naprawdę muszę się skoncentrować i być bardzo konsekwentnym w mojej technice, aby osiągnąć ten poziom celności.
Image
Image

Wczesne testy przed odciążeniem lufy:
Image

Niedawno kupiłem również 317 do noszenia w kieszeni koszulki kolarskiej. Jest niesamowicie lekki i wszyscy nieuchronnie robią podwójne spojrzenie, gdy go podnoszą, ale reprezentuje drugą stronę spektrum w zakresie możliwości strzelania, zwłaszcza w DA. Mimo to, jak wspomniał Gerald, praktyka i dyscyplina przyniosą zaskakującą celność. Trudno mi było zapłacić taką samą cenę za ten cały aluminiowy cud, jaką S&W pobiera za swoje obecne stalowe 63. Ostatecznie jednak powiedziałbym, że jest to warte mojej potrzeby.

#15 ·
Bardzo dobry post! Mówisz to tak, jak jest. Zgadzam się, że mogą występować różnice między bronią a amunicją, którą akceptują. Mam nadzieję, że mój nowy zakup spełni reputację S&W jako producenta wspaniałych rewolwerów. 6-calowy model 617, który miałem, był bardzo celny od razu po wyjęciu z pudełka, ale jak powiedziałem wcześniej, po prostu za ciężki do moich potrzeb. Celność w dużej mierze zależy od strzelca. Świetna broń tylko pomaga IMHO. Jeśli spodoba mi się Model 63, to Model 317 znajdzie się na mojej liście życzeń. Nadal lubię Model 617, więc model 4-calowy może również znaleźć się na tej liście. Chociaż w moim ekwipunku są pistolety samopowtarzalne, nadal podoba mi się wygląd rewolweru.

#16 ·
Żeby nie zaciemniać obrazu (ale właśnie to robię, zaciemniając obraz), były starsze wersje 63, które miały 4-calową lufę. Można je znaleźć używane po wyższej cenie ze względu na ich rzadkość zarówno w stali nierdzewnej, jak i oksydowanej. Niedawno kupiłem po jednym z każdego i byłem zaskoczony, że żaden z nich nie działał lepiej niż mój 3-calowy model. Podoba mi się nieco lepsze wyważenie i myślę, że rewolwer tej wielkości jakby "chce" być pistoletem czterocalowym. Ale lubię też kompaktowy charakter tego przedmiotu, więc proszę bardzo.

#17 ·
Oto kolejny z uchwytami Altamonte - jeszcze bardziej niż jego wygląd, główną atrakcją tego rewolweru jest to, jak dobrze celuje dla mnie. Ostatnio zamówiłem również mocowanie Alchin J, aby umieścić na nim Venoma, ale wymagane będzie wiercenie i nie mam rusznikarza, do którego mógłbym się udać, więc jestem tym przygnębiony...
Image

#29 ·
Oto kolejny z uchwytami Altamonte - jeszcze bardziej niż jego wygląd, główną atrakcją tego rewolweru jest to, jak dobrze celuje dla mnie. Zamówiłem również niedawno mocowanie Alchin J, aby umieścić na nim Venoma, ale wymagane będzie wiercenie i nie mam rusznikarza, do którego mógłbym się udać, więc jestem tym przygnębiony... View attachment 445332
Bardzo ładnie wygląda, czy znasz model tych uchwytów?

#18 ·
To pokazuje, że każdy jest inny. Myślę, że 3" zapewnia najlepszą równowagę. Zdecydowałem również, że obecna wersja 3" przegrywa tylko pod względem estetyki ze starszymi wersjami 4". Nigdy nie mogłem się przekonać do wersji 2" 63/34 ani późniejszych wersji 5".

#20 ·
Pokazuje to, że każdy jest inny. Myślę, że 3" zapewnia najlepszą równowagę. Zdecydowałem również, że obecna wersja 3" przegrywa tylko w estetyce z starszymi wersjami 4". Nigdy nie mogłem się przekonać do 2" 63/34 ani późniejszych wersji 5".
Tak, również podoba mi się wygląd 4 cali, ale jeśli równowaga jest zachowana, 3 cale będą łatwiejsze do noszenia! Właśnie wróciłem do domu z mojego LGS po odebraniu mojego nowego Modelu 63. Mogę powiedzieć, że patrząc na powyższe zdjęcia, w mojej niedalekiej przyszłości znajdą się jakieś chwyty Altamont. Sprawdzę instrukcję obsługi dzisiaj wieczorem.
Mam nadzieję, że uda mi się pójść na strzelnicę, jeśli pogoda na to pozwoli!

#19 · (Edited)
armytc - Gratulacje z okazji wyboru. 63 to wspaniały rewolwer, z tego co czytałem na podstawie komentarzy RFC i wielu recenzji online. Wiele razy przyglądałem się modelowi 63 na przestrzeni lat, ale jak dotąd udało mi się nie ulec, ponieważ mam 617-5 (6”) i 18-3 (4”). Jednak wiem o używanym modelu 63, 98%, z pudełkiem i dokumentacją na sprzedaż w bardzo rozsądnej cenie… ten wątek ponownie wywarł presję na włączenie. :unsure:

#23 ·
Po wypróbowaniu mojego nowego Modelu 63 wczoraj wieczorem, mogę powiedzieć, że naprawdę podoba mi się przednia muszka HI VIZ w porównaniu do standardowych i trójkropkowych muszek. Czas pokaże, jak już pójdę na strzelnicę. Jak dotąd dopasowanie i odczucia są świetne. Równowaga jest dla mnie idealna.

#25 ·
armytc - Miło mieć w ręku „63”, aby móc cieszyć się tym tygodniem. Możesz oficjalnie dodać swoje imię do listy osób umożliwiających, ponieważ wczoraj kupiłem używaną 63, ponieważ nie mogłem przepuścić okazji. Prawdopodobnie dotrze w przyszłym tygodniu, więc będę musiał uznać to za spóźniony prezent świąteczny. W międzyczasie przyglądałem się uchwytom i szybkoładowarkom, ale prawdopodobnie poczekam, aż będę miał go w ręku, zanim cokolwiek zamówię.

#26 · (Edited)
Więc skończyło się na wczesnym prezencie świątecznym!

Mój używany 63-5 dotarł wczoraj i odebrałem go dziś rano. Zadowolony z transakcji i produktu końcowego. Wyczyściłem go dziś po południu i sprawdziłem cylindry i lufę za pomocą mojej lunety Teslong, która pokazała bardzo czyste i ostre pola i bruzdy. Gardło i korona są również w świetnym stanie i nie było osadzania się prochu w komorach, więc albo strzelano z niego bardzo mało, albo był bardzo dobrze utrzymany.

Mam pytanie do was, ekspertów S&W Model 63 - Po lewej stronie rękojeści rewolweru znajdują się pewne numery (nie numer seryjny, ponieważ jest on wybity na spodzie rękojeści) i coś, co wygląda jak kod QR wytłoczony w metalu. Jak widać na zdjęciu, numer 566 wraz z 41415 - Czy to może być data produkcji (14.04.2015)? :unsure: Nie mogłem znaleźć niczego w Internecie, co mogłoby pomóc w tych kwestiach.

Zdjęcie pistoletu pokazuje wiele zadrapań na ramie, ale nie wygląda to tak, gdy patrzy się na niego w dłoni . . . Musiałem za bardzo edytować zdjęcie do umieszczenia w tych komentarzach. :oops: Z tego, co wiem, starsza wersja 63 4” została wycofana w 1998 roku, a wersja 63 3” została ponownie wyprodukowana na początku 2000 roku, ale widziałem sprzeczne informacje na ten temat. Zamek prawniczy został dodany do nowej wersji wraz z 8-strzałowym bębnem.

Śledziłem również kilka metod użycia numeru seryjnego w celu ustalenia daty produkcji, ale nie uzyskałem niczego użytecznego. Mój numer seryjny to DMF8xxx, jeśli ktoś ma jakąś metodę, aby ustalić, kiedy został wyprodukowany?

Aktualizacja - 24.01.11 - Otrzymałem informację zwrotną od działu obsługi klienta S&W, że ta broń została wyprodukowana w 10/2019. Nie mogli jednak podać żadnych informacji na temat numerów wytłoczonych po lewej stronie rękojeści ramy. Odesłali mnie do S&W Historical Foundation, więc zobaczymy, co odpowiedzą. :confused:

Image

Image

Zamówiłem, ale jeszcze nie otrzymałem zestawu drewnianych uchwytów Pau Ferro do tego rewolweru. Zamieszczę zdjęcie, jak zostaną zamontowane na rewolwerze, gdy je dostanę. Tak wyglądają poza bronią. Jeszcze nie byłem na strzelnicy.

Image

Dzięki

#28 ·
Mam pytanie do ekspertów S&W Model 63 - Po lewej stronie rękojeści rewolweru znajdują się pewne numery (nie numer seryjny, ponieważ jest on wybity na spodzie rękojeści) oraz coś, co wygląda na kod QR wybity w metalu. Jak widać na zdjęciu, numer 566 wraz z 41415 - Czy to może być data produkcji (14.04.2015)? :unsure: Nie mogłem znaleźć w Internecie niczego, co mogłoby pomóc w tych kwestiach.

Aktualizacja - 24.11.01 - Otrzymałem informację zwrotną od działu obsługi klienta S&W, że ta broń palna została wyprodukowana w październiku 2019 roku. Nie mogli jednak podać żadnych informacji na temat numerów wybitych po lewej stronie rękojeści ramy. Odesłali mnie do S&W Historical Foundation, więc zobaczymy, co odpowiedzą. :confused:

View attachment 447654
Otrzymałem odpowiedź od S&W Historical Foundation z następującymi informacjami.

• Numery wybite pod dźwigiem to numery montażowe soft-fitting.
  • Na wczesnym etapie produkcji pistoletu numery montażowe służą do dopasowania ramy, lufy, cylindra, jarzma i płyty bocznej w trakcie przechodzenia przez różne procesy produkcyjne i wykończeniowe. Pistolet nie jest numerowany seryjnie aż do późniejszego etapu procesu produkcyjnego.
  • Numery te nie mają żadnego szczególnego znaczenia poza produkcją.
  • Kod QR jest tylko reprezentacją numeru seryjnego pistoletu. Jest on również używany przez fabrykę do śledzenia pistoletu podczas produkcji, ponieważ jest nieco bardziej niezawodny niż ręczne wprowadzanie numeru seryjnego przez ludzi.
Pomyślałem, że przekażę te informacje, ponieważ nie widziałem żadnych aktualizacji od członków RFC.

#27 ·
Miałem kilka problemów z moją 63-5, którą kupiłem nową wiosną tego roku.
Po pierwsze, rowek w ostrzu szczerbinki nie był wystarczająco głęboki, aby pokazać cały okrąg pomarańczowej wkładki. Więc użyłem bardzo małego okrągłego pilnika z zestawu pilników Harbor Freight, aby go obniżyć tak daleko, jak mogłem, a następnie poprawiłem go czarnym pisakiem do poprawek Birchwood Casey Super Black.
Po drugie, tuleja iglicy nie była równo z ramą, powodując zakleszczanie się kołnierzy łusek LR w cylindrze.
Po trzecie, poczułem trochę rozprysków ołowiu na twarzy z jednej z wczesnych wystrzelonych kul.
Serwis S&W zajął się dwoma poprzednimi problemami.
Wreszcie, fabryczny uchwyt jest praktycznie bezużyteczny - wymieniłem go na zestaw uchwytów Pachmyr 03249 Gripper. Nie najlepsze, ale ogromna poprawa w stosunku do standardowych.
Teraz jestem z niego zadowolony.