Nie wątpię, że będziesz bardzo zadowolony ze swojego nowego 63. Posiadałem 5 lub 6 przez te wszystkie lata i wszystkie były bardzo ładnymi rewolwerami; wspaniała równowaga między kompaktowością, poręcznością i precyzją.
Jeśli chodzi o celność i wagę w porównaniu z różnymi 617 i ramami K-frame, po pierwsze, uważam, że istnieje niewielka różnica w
precyzji mechanicznej między rewolwerami .22 K i J frame, co oznacza, że jeśli umieścisz je w uchwycie Ransom, będą bardzo blisko pod względem celności, wykazując jednocześnie zwykłe indywidualne preferencje dla określonych marek i partii amunicji. To samo powiedziałbym o wykwalifikowanym strzelcu strzelającym z podpórki w trybie single-action. Jakakolwiek różnica byłaby normalną zmiennością od rewolweru do rewolweru.
Lżejsze i płynniejsze działanie double-action ram K, wraz z ich większą masą, sprawiają jednak, że w moim doświadczeniu łatwiej jest strzelać w tym trybie. Uzyskanie chwytów dla ramy J, które pasują do Twoich dłoni, i dużo ćwiczeń, znacznie przyczyni się do zmniejszenia tej luki.
W terenie, z normalnych pozycji strzeleckich, cięższy rewolwer będzie łatwiejszy do precyzyjnego strzelania, jeśli nie masz nic przeciwko noszeniu go... i tu tkwi problem. Ramy K, zwłaszcza te z pełnymi występami i dłuższymi lufami, są mniej poręczne i są dość masywne, więc priorytety będą dyktować, który lepiej odpowiada Twoim potrzebom.
Z czysto precyzyjnej perspektywy strzelanie w trybie double action nigdy nie zapewni takiej samej celności jak stabilne strzelanie single-action i pod tym względem niezrównany single-action Freedom Arms 83 lub mniejszy 97 będzie prawdopodobnie dokładniejszy niż większość S&W, chyba że ktoś go dostosuje.
Ja wybrałem klasyczny model 63 i zainstalowałem lufę Hart, którą obrobiłem do użytku ze lunetą. Nawet z ciężką lufą, lunetą i pierścieniami, przy wadze 35 uncji, wciąż waży znacznie mniej niż większość 617, nawet 4-calowych, ale postawiłbym go nawet przeciwko rewolwerowi Freedom Arms podczas strzelania w trybie single action z podpórki. Osiągam grupy od 1/2" do 3/4" na 25 jardów, ale trzymanie i kontynuacja są bardzo krytyczne; naprawdę muszę się skoncentrować i być bardzo konsekwentnym w mojej technice, aby osiągnąć ten poziom celności.
Wczesne testy przed odciążeniem lufy:
Niedawno kupiłem również 317 do noszenia w kieszeni koszulki kolarskiej. Jest niesamowicie lekki i wszyscy nieuchronnie robią podwójne spojrzenie, gdy go podnoszą, ale reprezentuje drugą stronę spektrum w zakresie możliwości strzelania, zwłaszcza w DA. Mimo to, jak wspomniał Gerald, praktyka i dyscyplina przyniosą zaskakującą celność. Trudno mi było zapłacić taką samą cenę za ten cały aluminiowy cud, jaką S&W pobiera za swoje obecne stalowe 63. Ostatecznie jednak powiedziałbym, że jest to warte mojej potrzeby.