Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Lufa zamienna do Ruger American Rimfire?

20K views 35 replies 19 participants last post by  ArtinNC  
#1 ·
Czy jakieś są dostępne? Dużo szukałem i nie mogę żadnych znaleźć i nie mogę znaleźć informacji o tym, jak zmienić lufę.

#3 ·
W przeciwieństwie do 10/22 lub CZ457, wymiana lufy w RAR nie jest trywialna. Kosztowałoby Cię to dzień pracy plus koszt lufy z rynku wtórnego, jeśli poszedłbyś tą drogą. Po zrobieniu dwóch, wciąż nie mogłem wyjąć lufy, skrócić, ponownie komorować, frezować gniazda wyciągów i złożyć ponownie w mniej niż 6 godzin. Oczywiście zawsze mogę racjonalizować koszt mojego czasu i pieniędzy przyjemnością z hobby. :)
Osada RAR jest dość elastyczna, więc możesz również chcieć ją wymienić. Wkrótce będziesz miał ponad 1000 dolarów w karabinie za 300 dolarów. W zależności od tego, jakie masz cele, zachęcam Cię do rozpoczęcia od lepszego karabinu jako podstawy do budowy. Cholera, mój Tikka T1x strzela tak dobrze, że nie jestem pewien, od czego miałbym zacząć „ulepszanie” go. Jednak nie jestem zawodowym strzelcem bench-rest, więc to, co uważam za niesamowite, i to, co oni uważają za niesamowite, prawdopodobnie nie jest tym samym.

#10 ·
W przeciwieństwie do 10/22 lub CZ457, wymiana lufy w RAR nie jest trywialna. Kosztowałoby Cię to dzień pracy plus koszt lufy z rynku wtórnego, jeśli poszedłbyś tą drogą. Po zrobieniu dwóch, wciąż nie mogłem wyjąć lufy, skrócić, ponownie komorować, frezować gniazda ekstraktora i złożyć ponownie w mniej niż 6 godzin. Oczywiście zawsze mogę racjonalizować koszt mojego czasu i pieniędzy w radości z hobby. :)
Kolba RAR jest dość elastyczna, więc możesz chcieć ją również wymienić. Wkrótce będziesz miał ponad 1000 dolarów w karabinie za 300 dolarów. W zależności od tego, jakie masz cele, zachęcam Cię do rozpoczęcia od lepszego karabinu jako podstawy do budowy. U licha, mój Tikka T1x strzela tak dobrze, że nie jestem pewien, od czego zacząć "ulepszanie" go. Jednak nie jestem zawodnikiem strzelającym z ławki, więc to, co uważam za niesamowite, i to, co oni uważają za niesamowite, prawdopodobnie nie jest tym samym.
Czy użyłeś lufy Rugera, kiedy robiłeś swoją wymianę? Czy chciałbyś to zrobić dla kogoś innego? Wiem, że nie jest to do końca opłacalne, ale posiadanie bardziej unikalnego karabinu, który dobrze strzela, jest dla mnie tego warte.

#4 ·
Miałem myśl, że to powód, dla którego nie było aftermarketowych luf do RAR i żadnych informacji o tym, jak usunąć lufę. Mam 10/22, w której musiałem wymienić fabryczną lufę, ponieważ strzelała tak słabo. Nie mam zbytniego zaufania do fabrycznych luf w żadnej z bardziej budżetowych broni. Pomyślałem, że jeśli kupię RAR, lufa będzie wymagała wymiany.

#6 ·
Miałem myśl, że to był powód, dla którego nie było aftermarketowych luf do RAR i żadnych informacji o tym, jak usunąć lufę. Mam 10/22, w której musiałem wymienić fabryczną lufę, ponieważ strzelała tak słabo. Nie mam dużego zaufania do fabrycznych luf w żadnej z bardziej budżetowych broni. Pomyślałem, że jeśli kupię RAR, lufa będzie wymagała wymiany.
Mam RAR .22 lr. Jest łatwo celna w głowę wiewiórki na 50 jardów. Savage Mk 2 jest również ładny i co najmniej tak samo celny.

#5 ·
Myślę, że to świetne karabiny do zamierzonego celu. Ekonomiczne, niezawodne i wystarczająco celne. Z pewnością "celne jak puszka po napoju" do 50 jardów i dalej; mój miał średnio około 1 1/2 cala na 50 jardach. Stanowią świetny pierwszy karabin dla nowego strzelca lub młodego człowieka. Kupiłem dodatkową kolbę (krótką wersję), aby lepiej pasowała do dzieci. Jestem również o wiele bardziej skłonny zabrać go na polowanie w złą pogodę lub trzymać go pod ręką za drzwiami mleczarni, niż kiedykolwiek zrobiłbym to z Kimber. Ciesz się nim takim, jaki jest, a nie będziesz rozczarowany.

#7 ·
Miałem 2, oksydowany i nierdzewny. Nierdzewny strzela jak laser, oksydowany to palik do pomidorów. Oba mechanizmy były bardzo szorstkie, brzmiały jak zamek błyskawiczny. Musiałem przesuwać zamek w przód i w tył przed meczem futbolu amerykańskiego, zanim stały się gładkie. Kolba ma bardzo słaby chwyt. W oparciu można było położyć palec na chwycie i obserwować, jak krzyż celowniczy porusza się w górę i w dół.

#8 ·
Kolba ma bardzo słaby nadgarstek. W spoczynku można położyć palec na nadgarstku i obserwować, jak krzyż celowniczy porusza się w górę i w dół.
Mój jest taki sam: kolba bardzo wrażliwa na nacisk przedramienia, na nacisk nadgarstka, na nacisk policzka, na nacisk tylnej torby. Strzela wystarczająco prosto, kiedy wszystkie te rzeczy są spójne. Kolba sprawia, że jest to karabin, którym trzeba ciągle strzelać, ale to niespokojne zachowanie zmusza mnie również do większej konsekwencji.

#11 ·
Cześć CptDave,
Dziękuję za zainteresowanie. Użyłem oryginalnych luf w obu RARach. Celem moich eksperymentów było sprawdzenie, o ile poprawi się celność po cofnięciu i ponownym komorowaniu tej samej lufy. W ten sposób jedynym kosztem była moja praca, a poza tym nie chciałem wydać 300 dolarów na niestandardową lufę i nadal mieć słaby osad.
Jestem zadowolony z wyników, ale wciąż nie są to karabiny klasy zawodniczej.
Właściciel warsztatu, który zajmuje mnie bardziej niż chcę i rusznikarstwo to tylko moje hobby. Nie mam licencji ani ubezpieczenia na pracę z bronią zarobkowo, więc muszę odmówić.
Miłego dnia,
John

#13 ·
Byłoby miło, gdyby były skonfigurowane tak, aby pasowały do luf 10/22 lub nawet 77/22. Wszystkie moje strzelają wyjątkowo dobrze, więc jedyną zaletą byłoby ściganie grup lub konkretna konfiguracja.

Czy lufa nie jest łatwo wymieniana w wersji precyzyjnej? Zastanawiam się, ile kosztowałoby umieszczenie tego mechanizmu w konwencjonalnej osadzie. Jak już powiedziano, może wydawanie dobrych pieniędzy na coś tylko po to, by być innym.

#14 ·
Byłoby miło, gdyby były skonfigurowane do przyjmowania luf 10/22 lub nawet 77/22. Moje wszystkie strzelają wyjątkowo dobrze, więc jedyną zaletą byłoby ściganie grup lub konkretna konfiguracja.

Czy lufa nie jest łatwo zmieniana w wersji precyzyjnej? Zastanawiam się, ile kosztowałoby umieszczenie tego mechanizmu w konwencjonalnej osadzie. Jak już powiedziano, może wydawanie dobrych pieniędzy na coś tylko po to, by być innym.
Mój RPR strzelił najlepiej 6 moa (po przetestowaniu 16 różnych rodzajów amunicji) zaraz po wyjęciu z pudełka. Ruch zamka był okropny i prawie trzeba było użyć imadła, aby włączyć i wyłączyć zabezpieczenie. Mój 10/22 był gorszy. Oba zostały kupione podczas covid. Ruger nawet nie odbierał telefonów ani nie odpowiadał na e-maile w tamtym czasie. Spróbowałem ponownie przez e-mail (po czekaniu ponad 30 minut na telefonie kilka razy), nie otrzymałem odpowiedzi od kilku tygodni. Polerowanie zamka, komory zamkowej, pręta bezpieczeństwa i docieranie lufy poprawiło celność RPR do 3/4 moa. 10/22 będzie wymagał nowej lufy i komory zamkowej.

#16 ·
Czy są jakieś dostępne? Dużo szukałem i nie mogę znaleźć żadnych i nie mogę znaleźć informacji o tym, jak zmienić lufę.
Moja rada jest taka, aby zacząć od lepszego karabinu. Kupiłem 2 Rugery podczas covid. RPR był zły (strzelał 6 moa z najlepszą amunicją z 16), 10/22 był okropny (strzelał 8 stóp w lewo na 50 jardach, usunąłem i ponownie zainstalowałem lufę i strzelał 1 stopę w prawo). Nigdy nie otrzymałem odpowiedzi od Rugera po licznych próbach.

Mój CZ 457 Varmint 22lr strzelał 3/4 moa z pudełka na 100 jardów. Po kilku modyfikacjach (Timney Trigger i regulacja luzu), strzela poniżej 1/4 moa z ławki. Napisałem bardzo długi, szczegółowy "artykuł" na temat ulepszeń CZ 457 na Rimfire Central. Uwaga: dokładność CZ opiera się na naukowym podejściu do wyboru najlepszej amunicji dla mojej konkretnej CZ. Mój jest niezwykły, ponieważ absolutnie uwielbia Eley Club. Używam Eley Target jako kopii zapasowej. Target to tylko amunicja, która nie spełniła bardziej rygorystycznych specyfikacji prędkości Club. Zatem dwie partie Target, których użyłem, miały różne balistyki, ale obie były spójne w obrębie partii.

CZ kosztował 30% więcej niż RPR i 69% więcej niż dzisiejsza cena sprzedaży Rural Kinga za Ruger American 22lr. Po modyfikacjach CZ: 70% więcej niż RPR i 118% więcej niż Ruger American, ale nadal 69% mniej niż najtańszy Vudoo. Wierzę, że dostajesz to, za co płacisz i każda mała poprawa dokładności staje się coraz droższa, ale przyjemniejsza. Chciałem Vudoo, ale jestem bardzo zadowolony z CZ i lubiłem poprawiać celność.

Arrachements: Ustawienie na ławce, 100 jardów 5 strzałów na tarczy zawodów benchrest 40 mm po dokładnym czyszczeniu 5000 nabojów, 50 jardów 15 strzałów na domowej roboty tarczy 1" przed zainstalowaniem Timney. Timney wyeliminował lotki, takie jak te na ostatnim zdjęciu.

Attachments

#19 ·
Miałem zamiar spisać swój na straty i kupić coś innego. Ale rozebrałem go, żeby zobaczyć, co można zrobić, żeby było lepiej. To standardowy amerykański 20", plastikowa osada, około 2016 roku lub coś w tym stylu, tak mi się wydaje. Strzelał grupy 1 1/2 - 2" z cci minimags i trochę mniejsze z amunicją tarczową. Ale zawsze miał kilka odskoków w każdej grupie. Zacząłem od użycia pasty i politury JB bore na lufie, ale niewiele się zmieniło. Potem zacząłem majstrować przy ustawieniach śrub osady i znalazłem najlepsze grupy przy 30 calach-funtach z tyłu, 25 z przodu. Nadal miałem odskoki, ale nie tak daleko. Następnie zamówiłem i zainstalowałem podkładki do zamka i spustu z Triggershims.com i teraz już nie ma odskoków. Grupy wynoszą od około 1/2" do 1" w zależności od amunicji. Tak więc około połowy tego, od czego zaczął, kosztowało tylko kilka dolarów i trochę czasu. W tym pistolecie potrzebował podkładek 0,008 dla zamka i 0,010 dla spustu. Właśnie odebrałem swój drugi egzemplarz American, edycję ze stali nierdzewnej i orzecha włoskiego Talo i potrzebował tylko podkładek 0,0015 do zamka i 0,006 do spustu. Strzela tak samo dobrze, jeśli nie lepiej niż pierwszy. Potrzebuję tylko lepszej pogody i więcej czasu, żeby je wyregulować.

#23 · (Edited)
Byłem gotów spisać swój na straty i kupić coś innego. Ale rozebrałem go, żeby zobaczyć, co można zrobić, żeby było lepiej. To standardowy amerykański 20", plastikowa osada, około 2016 roku lub coś w tym stylu, tak myślę.
Strzelał grupy 1 1/2 - 2" z cci minimags i nieco mniejsze z amunicją tarczową. Ale zawsze miał kilka odskoków w każdej grupie. Zacząłem od użycia pasty i politury JB bore na lufie, ale niewiele się zmieniło. Potem zacząłem majstrować przy ustawieniach śrub osady i znalazłem najlepsze grupy przy 30 calach funtów z tyłu, 25 z przodu. Nadal miałem odskoki, ale nie tak daleko.
Następnie zamówiłem i zainstalowałem podkładki do zamka i spustu z Triggershims.com i teraz już nie ma odskoków. Grupy wynoszą od około 1/2" do 1" w zależności od amunicji. Tak więc około połowy tego, od czego zaczął, kosztowało tylko kilka dolców i trochę czasu. W tym pistolecie potrzebowałem podkładek .008 dla zamka i .010 dla spustu.
Właśnie odebrałem swojego drugiego Amerykanina, edycję ze stali nierdzewnej i orzecha włoskiego Talo i potrzebował tylko podkładek .0015 do zamka i .006 do spustu. Strzela tak samo dobrze, jeśli nie lepiej niż pierwszy. Potrzebuję tylko lepszej pogody i więcej czasu, żeby je ustawić.
View attachment 459378
Ta limitowana edycja Talo to ładnie wyglądający karabin. Ładniejszy niż ładne drewno!
Image

#25 ·
Te rzeczy są w zasadzie łatwe do zmiany, jeśli masz dostęp do prasy, aby wycisnąć lufę. Dostajesz precyzyjną lufę i mierzysz różnicę między lufą a komorą zamkową. Albo po prostu zmierz stary czop lufy. Różnica dla mnie wyniosła 0,003". Więc użyłem podkładki dystansowej ze stali nierdzewnej 0,0015", aby owinąć czop. Następnie podgrzałem komorę zamkową i zamroziłem lufę. Wsunęły się razem łatwo. Tylko upewnij się, że działasz szybko, ponieważ musisz wyrównać wyciąg i drugą rzecz na zamku z wycięciami na lufie. Upewnij się, że używasz w tym celu wskaźnika luzu, aby to dobrze dopasować. Gdy lufa odleży przez noc, wywierciłem kołek poprzeczny, aby zablokować lufę. Użyłem również kleju Loctite 680 na czopie, aby wszystko trzymało się razem.

#33 ·
Był gość, który założył lufę Kidd do swojej Ruger American i był to jeden z najfajniejszych buildupów, jakie widziałem.

Wiem, że Ruger ma złą reputację w porównaniu do CZ i Tikka, ale posiadam wszystkie 3 marki (mam nawet RPRr) i mogę powiedzieć, że moje dzieci z jakiegoś powodu naprawdę lubią Rugery (zarówno American rimfire, jak i RPRr).

Akcja jest bardzo łatwa dla dzieci do obsługi. Zabrali wczoraj moje dzieci na strzelanie, aby ustalić celownik mojego najmłodszego nowego Smith and Wesson 15/22. Wszyscy chcieli strzelać z mojej Ruger 17hm2.

może to kaliber, może to akcja, ale wszyscy uwielbiali z niej strzelać do tego stopnia, że muszę złożyć nowe zamówienie na amunicję.

gdybym mógł dostać RAR z lufą Kidd w dobrej cenie, chwyciłbym ją.