Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Anschutz 1403

8.9K views 5 replies 4 participants last post by  cedestech  
#1 ·
Niedawno kupiłem Anschutz 1403 z lunetą Redfield Frontier 2-7x za 250 $ :D. Ogólny stan karabinu wynosi 95%, a luneta jest w równie dobrym stanie.
Chciałbym uzyskać więcej informacji na temat tego modelu i ewentualnych opcji celownika mechanicznego, które mogę mieć.
Dzięki, Jesse

#2 · (Edited)
Niedawno kupiłem Anschutz 1403 ze lunetą Redfield Frontier 2-7x za 250 $ :D. Ogólny stan karabinu to 95%, a luneta jest w tak samo dobrym stanie.
Chciałbym uzyskać więcej informacji na temat tego modelu i możliwych opcji celowników mechanicznych, które mogę mieć.
Dzięki, Jesse
Nie chcę nikogo oskarżać o kradzież, ale za cenę, jaką zapłaciłeś za ten karabin w dobrym stanie, byłeś tak blisko kradzieży, jak to tylko możliwe, nie popełniając faktycznego przestępstwa!

Zielenię się z zazdrości!

1403 to juniorski lub umiarkowanie wyceniony karabin meczowy z mechanizmem 64, który jest o krok niżej od najlepszych karabinów Anschütz z mechanizmem 54 za ułamek ceny, a jednocześnie jest doskonałym karabinem. Jest to numer modelu Anschütz dla tego, co było CIL 190 w Kanadzie i Savage-Anschutz 64 Match w USA.

Do celowników mechanicznych karabin był zwykle wyposażony w mikrometryczny celownik dioptryczny Anschütz, albo topowy 6702, albo bardziej umiarkowany cenowo 6705. Szczerbinka to celownik dioptryczny 6522, który wykorzystywał wymienne wkładki dioptryczne o różnych rozmiarach. Te celowniki pojawiają się na sprzedaż na tej stronie od czasu do czasu i są powszechne na Ebayu za około 150 $ plus lub minus. (Sporo pojawia się teraz z Bułgarii. Kilka miesięcy temu dostałem późny model 6702 w stanie prawie nowym.)

Za pomocą adaptera, który wsuwa się na rowkową górę odbiornika (nr części Champions Choice 6709 $49,00), można również łatwo zainstalować różne celowniki tylne Redfield.

Nie mogę tego na pewno powiedzieć, ale wygląda na to, że w twoim karabinie brakuje bloku mocowania szczerbinki. Jego numer części Anschütz to 5550-1 lub, od Champion Shooters Supply, numer części US-ANS i kosztuje 12,00 $.

#3 ·
Dzięki Prairiewalker,

Według aktualnego Blue Book of gun values, karabin nie był sprzedawany z żelaznymi przyrządami celowniczymi przez producenta. Jakie jest znaczenie słowa "junior"? Widziałem to określenie używane tutaj na forum, ale wciąż nie wydedukowałem jego zamierzonego znaczenia.

To wszystko było częścią transakcji pomiędzy Remington 514, Remington 41, Remington 513T i kilkoma RWS Diana 34... wszystkie w stanie 95-98% i wszystkie za 250 dolarów. Okej, teraz możesz mnie wydać lokalnym władzom ;)

Być może zrezygnuję z przyrządów celowniczych i po prostu ulepszę lunetę do 4-16x lub 6-18x. Wciąż szukam dobrego wyboru, jakieś przemyślenia?

#4 ·
Dzięki Prairiewalker,

Zgodnie z obecną Blue Book of gun values, karabin nie był sprzedawany z żelaznymi przyrządami celowniczymi przez producenta.
To prawda, ale celowniki Anschütz były opcjonalnym dodatkiem i były rodzajem wybranym przez większość kupujących, którzy chcieli celowników aperturowych, chociaż niektórzy zdecydowali się na Redfield lub inne.

Jakie jest znaczenie słowa "junior"? Widziałem to określenie używane tutaj na forum, ale wciąż nie wywnioskowałem jego zamierzonego znaczenia.
W ramach różnych zasad zawodów definicja "junior" może się różnić. Na przykład, patrząc na zasady US CMP, junior ma 20 lat lub mniej, podczas gdy zgodnie z kanadyjskimi zasadami Sporting Rifle junior ma mniej niż 16 lat. Inna interpretacja może dotyczyć kogoś, kto jest "junior" w doświadczeniu z karabinem tarczowym i nie jest gotowy wydać znacznie większej kwoty pieniędzy wymaganej dla pełnoprawnego karabinu meczowego z akcją 54 wraz z akcesoriami, które mogą kosztować kilkakrotnie więcej niż bardziej podstawowy zestaw z karabinem takim jak 1403

Mogę pominąć celowniki i po prostu ulepszyć lunetę do 4-16x lub 6-18x. Wciąż szukam dobrego wyboru, jakieś przemyślenia?
Wybór lunety będzie w dużej mierze zależał od tego, do czego będziesz używał karabinu, np. do swobodnego strzelania i strzelania do celu, zawodów benchrest lub polowania.

#5 ·
Mam ten sam karabin, ale zapłaciłem za niego nieco więcej. Teraz robi mi się niedobrze, ale cieszysz się świetną ofertą na wspaniały karabin, więc to fantastyczne. "Junior" odnosi się do długości kolby, która jest nieco krótsza niż standardowa, dlatego masz trzy dystanse w kolbie. Zrobiłem plastikowy dystans w pracy dla mojego. Zmodyfikowałem również nieznacznie kolbę, aby pozbyć się podniesionego przedramienia i dostroiłem spust. Pomalowałem również kolbę na niebiesko na cześć słynnego niebieskiego Marlina 2000, którego kiedyś miałem i który nazywaliśmy karabinem Smerf, więc ten to Smerf II.
Kupiłem do niego celowniki kilka tygodni temu i są fantastyczne. To daje trzy Annie, dwa 54 i jeden 64 z celownikami Annie. Powinieneś ich spróbować, ponieważ są niesamowite i naprawdę fajnie się z nich strzela. Pojawiają się na ebay prawie cały czas, ponieważ kupiłem i sprzedałem kilka zestawów, ostatecznie decydując się na nowe celowniki do moich 54.
Masz wspaniały karabin i jestem pewien, że będziesz się nim cieszyć.