Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Aguila Interceptor vs. Aguila Supermaximum

8.2K views 13 replies 10 participants last post by  Rc63  
#1 ·
Chcę trochę zawęzić mój zapas amunicji i chcę iść naprzód tylko z jednym z nich. Czy na podstawie tych statystyk istnieje jakikolwiek powód, aby wybrać Interceptory 40-grain zamiast Supermaximums 30-grain, poza masą pocisku? Czy różnica w masie jest zrównoważona przez większą/wyższą prędkość i energię?

Chcę zacząć gromadzić tę amunicję, ale chcę trzymać się tylko jednego z nich, jeśli to możliwe. Używałbym tego głównie do strzelania do celu i plinkingu, z okazjonalnym polowaniem na drobną zwierzynę w miksie.

Interceptor

Informacje techniczne
• Kaliber: 22 Long Rifle
• Waga pocisku: 40 Grains
• Styl pocisku: Plated Lead Round Nose

Informacje balistyczne:
• Prędkość wylotowa: 1470 fps
• Energia wylotowa: 192 ft. lbs.

Supermaximum

Informacje techniczne
• Kaliber: 22 Long Rifle
• Waga pocisku: 30 Grains
• Styl pocisku: Plated Lead Round Nose

Informacje balistyczne:
• Prędkość wylotowa: 1750 fps
• Energia wylotowa: 204 ft. lbs.

#4 ·
Oba są przesadzone w dziale mocy dla wszystkich trzech wymienionych zastosowań. Oba są przesadzone dla 2 z 3 (mała zwierzyna i plinking) w dziale kosztów. Krótko mówiąc, wybierz coś innego.

CB
Dzięki. Tak, rozumiem, że mogą być uznane za przesadzone dla moich wymienionych celów, ale chcę iść dalej z jednym z nich. Próbuję zdecydować, z którym kontynuować.

#3 ·
Oba są dobrymi nabojami.
Wolę Aguila Interceptor, ponieważ 40gr. zachowuje więcej energii i ma mocne uderzenie na większe odległości.
Super Maximum ma tendencję do mniejszej celności powyżej 50 metrów, więc do dłuższych strzałów Interceptor jest najlepszym wyborem, mocno uderzającym nabojem.

#5 ·
Oba są dobrymi nabojami.
Wolę Aguila Interceptor, ponieważ 40gr. zachowuje więcej energii i ma mocniejsze uderzenie na większe odległości.
Super Maximum ma tendencję do mniejszej celności powyżej 50 metrów, więc do dłuższych strzałów Interceptor jest najlepszym wyborem, mocno uderzającym nabojem.
Interesujące. Skoro statystyki pokazują większą prędkość i energię Supermaximum, to jak to się dzieje, że Interceptor uderza mocniej na większe odległości? Po prostu próbuję się uczyć i zrozumieć. Dzięki.

#6 ·
Supermaximum było bardzo niedokładne we wszystkich moich karabinach na 100 jardów, co moim zdaniem jest odległością (i dalej), na której użyłbym tego naboju. Interceptory były znacznie bardziej dokładne na tym dystansie.

Dla mnie był to wybór między większą energią a chybianiem celu oraz mniejszą energią a częstszym trafianiem w cel. Jak wszyscy wiemy, .22 są wrażliwe na amunicję, ale podsumowując, wybierz ten, który jest dokładniejszy z tych dwóch.

#10 ·
Aguila Interceptor vs. Aguila Supermaximum:

24 kwietnia 2012 r.
Moi koledzy strzelcy:
Strzelałem zarówno z Aguila Interceptor, jak i Aguila Supermaximum z doskonałych karabinów powtarzalnych - najlepszym jest mój CZ Ultra Lux. Interceptor 40 grain może być jednym z najdokładniejszych i najbardziej zabójczych nabojów .22 LR do początku średniego zasięgu 300 metrów. Ta celność w celach może sięgać 600 metrów w bezwietrzne dni, pod warunkiem, że osad proszkowy jest czyszczony, a otwór suszony co dziesięć strzałów. Strzelałem z niego grupy otworów na 50 jardów.
Z drugiej strony Aguila Supermaximum nie jest prawie tak celny w żadnych okolicznościach i ma dziwne wznoszenie się od początkowego grupowania środkowego do tymczasowej stabilności powyżej godziny 12:00 na 100 jardach, a następnie rozprasza się szeroko. Może to być dobre obciążenie dla szczurów na 25 jardów.
Stwierdziłem, że Aguila Interceptor to dobre obciążenie, bardzo celne; penetracja przebiega przez Yellowbook na 300 metrów i w 70% przez jeden na 400 metrów. Porównaj z 70% Blazer przez Yellowbook na 50 jardów.
Porównaj te obciążenia na strzelnicy w ilościach 50 sztuk przed zakupem cegły. Zapłaciłem mojemu dealerowi 65,00 $ za każdą cegłę Aguila Interceptor, której użyłem. Jest to obciążenie dla mocnego, zablokowanego działania, które faktycznie utrzymuje pełne ciśnienie przez dobre 24". Chronografowałem go z mojej lufy CZ Ultra Lux o długości 28,5" ze średnią prędkością 1465 fps, bardzo spójną i bardzo zbliżoną do deklarowanej prędkości fabrycznej. Dobrego strzelania dla was wszystkich.

#11 · (Edited)
Świetna informacja William

A do OP, musisz przetestować, który nabój dobrze strzela z Twojego karabinu.

Wolałbym mieć pociski 40 grain. Zachowują one znacznie więcej energii na większych odległościach. Statystyki, które zamieściłeś, są na wylocie lufy i nie strzelamy na taką odległość. Głównie na 40-90 jardów, jak sądzę. A cięższy pocisk prawdopodobnie będzie celniejszy i mocniej uderzy.

Wolę tak naprawdę bardzo celny nabój na 100 jardów. Wtedy jestem bardziej pewny, że trafię w to, do czego strzelam. Przy odrobinie praktyki mogę szybko wyregulować lunetę lub użyć znaków na krzyżu celowniczym, aby dostosować ją do większego zasięgu. Jeśli nabój o dużej prędkości zacznie rozpryskiwać się na 100 jardach, do czego się nadaje?

William, będę musiał wypróbować interceptory z mojego UL, a także z moich Kidd 10/22. Tylko po to, żeby wiedzieć, czy mam opcję naboju o wysokiej wydajności

#14 ·
Jeszcze raz dziękuję wszystkim. Doceniam pomoc. Wygląda na to, że Interceptory 40-ziarnowe byłyby dla mnie najlepsze. Skłaniam się ku nosowi okrągłemu w porównaniu do punktów wydrążonych.
Dostałbym wszystko, czego chcesz w tej kwestii. Płaszcz metalowy jest mniej prawdopodobny do zawieszenia się w półautomacie i jeszcze nie widziałem, żeby punkt wydrążony 22 otworzył się lub spęczniał w testach żelu balistycznego? Poza niektórymi z nowszych nabojów obronnych, które ostatnio wypuścili?