Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Długa lufa do 10/22

11K views 33 replies 17 participants last post by  Clem-E  
#1 ·
Czy lufa 22" jest za długa do 10/22? Czytałem, że amunicja LR ma maksymalne spalanie przy 16" do 17". Dlatego kupiłem lufę 17" GM do mojego Rugera. Mam 20" LVT, ale jeszcze go nie wypróbowałem. Czy któryś z kolegów z Rugera ma lufę 22" i czy działa tak samo dobrze jak krótka? (FYI, w końcu wypróbowałem GM, jak powiedział Vader, Imponujące! Bardzo imponujące!)

#3 ·
Tak, tak, to prawda.
Czy lufa 22" jest za długa dla 10/22? Czytałem, że amunicja LR ma maksymalne spalanie przy 16" do 17". Dlatego dostałem lufę GM 17" do mojego Rugera. Mam 20" LVT, ale jeszcze go nie wypróbowałem. Czy ktoś z Rugera ma lufę o długości 22" i czy działa tak samo dobrze jak krótka? (FYI, w końcu wypróbowałem GM, jak powiedział Vader, Imponujące! Najbardziej imponujące!)
z estetycznego punktu widzenia... tak, tak jest.

...i w zależności od tego, w jaką osadę go włożysz, 17 może być za krótki

dla długości akcji 10/22, uważam, że lufa 20 cali jest idealna dla osady o długości sportowej i 18 cali dla karabinków i mannlicherów..

16 i 17 wyglądają świetnie w kompaktach i krótszych, skróconych osadach przednich, takich jak Raptor's, Barracuda's lub Evo's

ale, każdemu według jego gustu... to twój karabin, jeśli chcesz dłuższą lufę... zrób to.

#5 ·
Sprzedałem wszystkie moje rzeczy 10/22 kilka lat temu, ale kiedy z nich korzystałem, miałem 24-calowy karabin sportowy Douglas, który dostałem bezpośrednio od gościa, który tam pracował - historia głosiła, że pozwalali swoim pracownikom toczyć lufy podczas przerwy na lunch po kosztach i sprzedawać je na boku - zwane lunch box specials - osadzone w ruger deluxe - chłopcze, to był zabójca i strzelało jak jeden. Miałem też .920 GM RFC Limited edition 24", który również strzelałby z każdą lufą, jaką kiedykolwiek miałem, ale był HVY!! Miałem jeszcze jedną długą GM, myślę 22 lub 24" sportową, która była bardzo ładna. Moje dłuższe lufy zawsze strzelały lepiej niż krótsze. Krótsze mogą zmaksymalizować fps, ale dłuższe zawężają rozrzut prędkości. I wyglądają lepiej.

#6 ·
Sprzedałem wszystkie moje rzeczy 10/22 kilka lat temu, ale kiedy ich używałem, miałem 24-calowy karabin Douglas sporter, który dostałem
prosto od gościa, który tam pracował - historia głosiła, że pozwalali swoim pracownikom toczyć lufy podczas przerwy na lunch po kosztach
i sprzedawać na boku - zwane lunch box specials - w magazynie w ruger deluxe - chłopcze, to był zabójca i strzelał
tak samo.
Miałem też .920 GM RFC Limited addition 24", który również strzelałby z każdą lufą, jaką kiedykolwiek miałem, ale był HVY!!
Miałem jeszcze jedną długą GM, myślę 22 lub 24" sporter, która była bardzo ładna.
Moje dłuższe lufy zawsze strzelały lepiej niż krótsze
Krótsze mogą zmaksymalizować fps, ale dłuższe zawężają rozrzut prędkości.
I wyglądają lepiej.
10 strzałów na 50 jardów z 16-calowej lufy
Image

krótsze lufy też mogą strzelać grupy... i są o wiele poręczniejsze w transporcie i noszeniu przez las niż 6-calowa dłuższa lufa
Image

#8 · (Edited)
Mój fabryczny Ruger 10/22 ss 20"? strzela tylko odrobinę lepiej niż 3 standardowe lufy karabinowe, które próbowałem. Spodziewam się, że obszerna komora polowa jest największym problemem, obróbka lufy CPC prawdopodobnie by pomogła.
Nigdy nie próbowałem żadnej z luf Ruger z młotkowaniem, każda, którą widziałem, ma zbyt szorstką powierzchnię zewnętrzną jak na mój gust. Wiem, że mógłbym to naprawić, ale za żądane ceny, nie.........
Mam Shaw z lepszą/ciaśniejszą komorą, jest trochę kapryśny w utrzymaniu czystości (właściwie żaden problem) dla najlepszego działania, wciąż długość karabinu, bez celownika, więc tylko luneta, i nie strzela magicznych grup.
Wyglądem podoba mi się długi ss, w którym usunąłem celownik i zainstalowałem czarny 'tłumik płomienia' (lol) tylko dla dodatkowej długości i kontrastu kolorystycznego konstrukcji w stylu Dragunowa. Strzelałem z nim przed i po F.H., nie zauważyłem żadnej różnicy. Szczęście mnie dopisało.

#9 ·
Mój fabryczny Ruger 10/22 ss 20"? strzela tylko odrobinę lepiej niż 3 standardowe lufy karabinu, które próbowałem. Spodziewam się, że hojna komora polowa jest największym problemem, obróbka lufy CPC prawdopodobnie by pomogła.
Nigdy nie próbowałem żadnej z kutych młotkiem luf Rugera, każda, którą widziałem, ma zbyt szorstką powierzchnię zewnętrzną jak na mój gust. Wiem, że mógłbym to naprawić, ale za żądane ceny, nie.........
Mam Shaw z lepszą/ciaśniejszą komorą, jest trochę kapryśny w utrzymaniu czystości (tak naprawdę to żaden problem) dla najlepszego działania, wciąż długość karabinu, bez celownika, więc tylko luneta, i nie strzela magicznych grup.
Wygląda na to, że podoba mi się długi ss, w którym upuściłem celownik i zainstalowałem czarny 'tłumik płomienia' (lol) tylko dla dodatkowej długości i kontrastu kolorystycznego konstrukcji w stylu Dragunowa.
Nigdy nie widziałem żadnej z 20-calowych luf Target oznaczonych jako "Hammer Forged", które można by opisać jako mające szorstką powierzchnię zewnętrzną ..3, które obecnie posiadam (które zostały wykonane w różnych okresach w ciągu ostatnich kilku dekad) są gładkie i błyszczące z tymi fajnie wyglądającymi spiralami biegnącymi wzdłuż lufy... może te, które widziałeś, zostały wykonane w czasach "Krinkle finish"..to były z pewnością mroczne dni dla Rugera

#13 ·
Lubię długie, ciężkie lufy, zwykle strzelam w pozycji leżącej i siedzącej z pasem, waga po prostu pomaga mi lepiej trzymać się celu. Mój karabin Appleseed numer 1 to odbiornik Tactical Solutions, 24-calowa lufa Green Mountain i spust Kidd. Mam również Kidd Supergrade z 20-calową lufą, bardzo celny, ale po prostu nie ma takiego odczucia jak karabin Tactical Solutions.

Attachments

#26 ·
Lubię długie, ciężkie lufy, zwykle strzelam w pozycji leżącej i siedzącej z pasem, waga po prostu pomaga mi lepiej trzymać się celu. Moja karabin nr 1 Appleseed to odbiornik Tactical Solutions, 24-calowa lufa Green Mountain i spust Kidd. Mam również Kidd Supergrade z 20-calową lufą, bardzo celny, ale po prostu nie ma takiego odczucia jak karabin Tactical Solutions.
Jak strzela z masą?

#14 ·
Jeśli twoja długa lufa karabinu dociera tylko z domu do samochodu, a z samochodu do stanowiska strzeleckiego, to jedno, ale powinieneś kiedyś wybrać się ze mną, a zobaczymy, jak bardzo lubisz taszczyć karabin z lufą 24 cale lub dłuższą w górę i w dół po górach i przez zarośla w 110-stopniowym upale w Arizonie... i tak było źle, kiedy robiłem to we wschodnich lasach stanu Nowy Jork, ale tutaj może być brutalnie

#17 ·
Mogę zaświadczyć o trudnościach związanych z dźwiganiem ciężkiego karabinu w porównaniu do lekkiego pod górę; na pewno robiłem to wystarczająco często. W wieku 69 lat robiłem to wiele razy.
Moim zdaniem, lżejszy prawie mnie nie spowalnia, ale im cięższy ładunek, tym bardziej... Im starszy się robię, tym lżejszy wolę; do noszenia.
Do gęstych lasów wolę długość karabinu, na bardziej otwartym terenie długość nie ma większego znaczenia, o ile można go dobrze wyważyć z wolnej ręki, jeśli to konieczne.
Ładna, zgrabna akcja jednostrzałowa, jak Win '85, może mieć kilka cali dłuższą lufę i nie być dłuższą niż krótsza lufa śrubowa lub półautomatyczna broń. Szanując klasyczne strzały pojedyncze tak bardzo, jak to robię, do polowania wolę powtarzalny.

• Like
Reactions: MacGhillemohr
#20 ·
Dwóch rolników sikało z mostu, pierwszy rolnik przechwalał się: "Woda jest naprawdę zimna". Drugi rolnik zachichotał i powiedział: "Też głęboka".😉
a trzeci rolnik, który już skończył sikać, uśmiechnął się i powiedział: "I dno jest również skaliste".
Jeśli chodzi o noszenie karabinu, czy to ciężkiego, czy lekkiego, z mojego doświadczenia wynika, że jeśli nie możesz wejść na wzgórze z ciężkim karabinem, prawdopodobnie nie możesz tego zrobić również z lekkim karabinem.
to nie stromość wzgórza, ale grubość krzaków rosnących na tym wzgórzu... poruszanie się przez nie z dłuższą lufą to królewski PITA

#23 ·
Czy lufa 22" jest za długa dla 10/22? Czytałem, że amunicja LR ma maksymalne spalanie przy 16" do 17". Dlatego dostałem lufę 17" GM do mojego Rugera. Mam 20" LVT, ale jeszcze go nie wypróbowałem. Czy jacyś faceci z Rugera mają lufę 22" i czy działa ona tak samo dobrze jak krótka? (FYI, w końcu wypróbowałem GM, jak powiedział Vader, Imponujące! Bardzo imponujące!)
[Zdecydowanie nie jestem kompetentny, aby wypowiadać się na ten temat, ale przez ostatnie 50 lat prenumerowałem DUŻO magazynów o broni. Wszystko, co mówię, należy traktować z przymrużeniem oka. Z tego, co czytałem, .22 LR spali większość swojego prochu (który się spali, chociaż nie cały proch kiedykolwiek się spala) w około 12 calach, osiągając maksymalną prędkość w okolicach 16 cali. Potem pocisk "płynie" i prędkość zaczyna spadać między 18 a 20 calami. To może być dobre lub złe. Czytałem również, że amunicja o standardowej prędkości (subdźwiękowa) ma tendencję do większej celności niż amunicja o dużej prędkości. Przychodzi mi do głowy, że pocisk o dużej prędkości (naddźwiękowy) może spaść do prędkości poddźwiękowej, gdy opuści lufę 22"-28", co może tłumaczyć zwiększoną celność, szczególnie w przypadku używania taniej, pakowanej luzem amunicji o dużej prędkości.]

#33 ·
[Zdecydowanie nie jestem kompetentny, aby wypowiadać się na ten temat, ale przez ostatnie 50 lat prenumerowałem DUŻO magazynów o broni. Wszystko, co mówię, należy traktować z przymrużeniem oka. Z tego, co czytałem, .22 LR spali większość swojego prochu (który się spali, chociaż nie cały proch kiedykolwiek się spala) w około 12 calach, a maksymalna prędkość zostanie osiągnięta w okolicach 16 cali. Potem pocisk "żegluje", a prędkość zaczyna spadać między 18 a 20 calami. To może być dobre lub złe. Czytałem również, że amunicja o standardowej prędkości (poddźwiękowa) ma tendencję do większej celności niż amunicja o dużej prędkości. Przychodzi mi do głowy, że pocisk o dużej prędkości (ponaddźwiękowy) może spaść do prędkości poddźwiękowej, gdy opuszcza lufę 22"-28", co może tłumaczyć zwiększoną celność, zwłaszcza gdy używana jest tania, pakowana masowo amunicja o dużej prędkości.]
Ok dzięki, myślę o 16".

#28 ·
W ciągu ostatnich sześciu lat wystrzeliłem z niego dużo Aguila Super Extra i CCI SV....z Aguila uzyskałem średnio w okolicach 240 punktów na celach Appleseed AQT i uzyskałem perfekcyjny wynik (250) na Appleseed w Dzień Ojca 2018. Z CCI SV stale strzelam w okolicach 240 punktów i nawet kilka 250 w praktyce. Ostatnio strzeliłem 398/400 na 50-jardowym celu Small Bore z tego karabinu, używając CCI SV. Pamiętajcie, strzelam z pasem, w pozycji leżącej. Cel Small Bore na 50 jardów ma pierścień 10 o średnicy 7/8 cala, co oznacza, że trafiłem w ten pierścień 10 38 razy z dwiema 9. Nie przechwalam się, po prostu opowiadam o celności tej lufy.

#30 ·
Pominąłeś wzmiankę, przynajmniej w oryginalnym poście, o tym, jaki rodzaj strzelania planujesz z 10/22. Wiele razy powiedziano to na tym forum, ale jeśli planujesz strzelać w zawodach, które wymagają otwartych przyrządów celowniczych, to dłuższy promień celowania da ci dużą przewagę, zwłaszcza gdy dystans się zwiększa. Jeśli planujesz strzelać tylko z lunetą, to się nie liczy i jest to kwestia tego, co wygląda i czuje się dobrze, przynajmniej dopóki nie spróbujesz swobodnie zawiesić lufy stalowej o średnicy 1" i długości 28", która jest utrzymywana na miejscu przez kilka śrub dociskowych w tym stosunkowo lekkim odbiorniku Rugera. Wtedy możesz zacząć mieć problemy mechaniczne.

#34 ·
W 10/22 praktycznie każda długość może być dokładna. Uważam, że jeśli dostaniesz świetną partię amunicji (bardzo wąski rozrzut prędkości), którą lufa lubi, krótsza lufa będzie strzelać lepiej (przynajmniej bez tunera), ponieważ jest sztywniejsza dla danej średnicy. Jednak dłuższe lufy mają tendencję do minimalizowania rozrzutu prędkości, więc jeśli masz amunicję, która może nie być tak dobra, dłuższa lufa może pomóc to zniwelować. Większość moich rzeczy to około 16-17" w 10/22. Najdłuższa lufa 10/22 na rynku wtórnym, jaką mam, ma 18". Najdłuższa fabryczna lufa to 10/22T. Wszystkie strzelają świetnie. Ale mam też rzeczy między 20-26" w innych karabinach, które również strzelają świetnie. Ostatecznie, na stanowisku strzeleckim, po prostu musisz mieć partię amunicji, która dobrze strzela z tej konkretnej lufy. Więc po prostu kup lufę, którą lubisz i zacznij testować partie.