Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

Magazyn 597 eksplodował!

1.2K views 22 replies 10 participants last post by  Chris597  
#1 ·
Niedawno kupiłem NIB, 597 w kalibrze 22 magnum jako broń do ciężarówki. Ustawiłem ją z około 20 nabojami Winchester Super X 40 JHP. Uważam, że mają one 1810 FPS. Karabin strzelał przyzwoitą grupę, ale chciałem wypróbować kilka Hornady 30 grain V-max @ 2200 FPS, których mam pod dostatkiem. Po wystrzeleniu drugiego naboju dno magazynka eksplodowało, odrywając plastikowe dno. Jak widać, w dnie łuski również znajduje się otwór. Wiem, że było wezwanie do wycofania 17 HMR, ale myślałem, że 22 mag można używać. Czy to inherentny problem z konstrukcją 597, czy tylko przypadek? Może dodatkowe 400 FPS to za dużo? Jakie są wasze przemyślenia? Spróbuję zamieścić zdjęcie.

#7 ·
Pojawiły się z plastikowymi magazynkami, kiedy po raz pierwszy pojawiły się z .22 mag. Kupiłem swój nowy wkrótce potem, ale przyszedł z metalowymi magazynkami. Mój przyjaciel kupił swój pierwszy, a kilka miesięcy później moja żona kupiła mi mój. Myślę, że jego też się zacinał trochę, a patrząc wstecz, myślę, że jego przyszedł z jedną szyną prowadzącą, a mój z 2 szynami prowadzącymi. Zatem nastąpiły pewne bardzo wczesne zmiany, przynajmniej dla .22 mag. Oba nasze to modele z laminowanego drewna z ciężką lufą. Strzelałem głównie Remington 33gr v max i Winchester supreme 34gr... bez problemów, więc naprawdę myślę, że potrzebujesz tylko wegetariańskich magazynków i ładujesz je tylko 5 nabojami. Tak, wiem, że jest napisane 8. Mam nadzieję, że to pomoże.

#11 ·
Właśnie sprawdziłem tę stronę internetową, mają 597 magazynków wmr na stanie (45), po 23,46 $. Kupiłem 6 w zeszłym roku. Może być konieczne przewinięcie w dół, aby je zobaczyć.

Ken
Dzięki Ken! Widziałem ten wątek i sprawdziłem link. Jest napisane, że dostępnych jest 45.
Amunicja Winchester=KABOOM!
Amunicja Winchester=KABOOM!
To była łuska Hornady, która pękła, a nie Winchester. Wystrzeliłem około dwudziestu nabojów Winchester bez żadnych problemów, zanim przeszedłem na Hornady, a drugi nabój Hornady eksplodował.

#12 ·
Skontaktuj się z Hornady i powiedz im, co się stało z twoim karabinem, jakiej amunicji użyto i jakie szkody powstały. Być może zechcesz zrezygnować z używania tej amunicji.
Och, Hornady może chcieć resztę amunicji do diagnozy i powinien wysłać kogoś, aby ją odebrał.

#13 ·
Cóż, otrzymałeś wiele złych informacji. Zacznijmy tutaj:
1. 597 w 22 WMR i 17 HMR zostały wycofane przez Remington wkrótce po wprowadzeniu, ponieważ... (poczekaj) rutynowo strzelały poza komorą. (Amunicja nie miała znaczenia) Remington wycofał karabiny i zastąpił je .22 lr.

2. Każdy automat może strzelać poza komorą i mogą i wysadzają magazynki.

Mam 5-6 magazynków 22 i 17 HMR, nigdy, przenigdy, przenigdy nie wystrzeliłbym z moich więcej niż 10-15 nabojów, zanim wyczyściłem komory.

To nie problem z amunicją, to problem z konstrukcją

W sierpniu 2009 roku Remington ostrzegł klientów, aby zaprzestali używania modelu 597 w .17 HMR ze względu na problemy z bezpieczeństwem. Firma poprosiła, aby wszystkie karabiny Model 597 w kalibrze .17 HMR, wraz z amunicją Remington w kalibrze .17 HMR, zostały zwrócone do Remington i zaoferowała w zamian kupony zwrotu kosztów.[6][7] Późniejszy pozew zbiorowy, William S. Yancey przeciwko Remington Arms Company, LLC; Cascade Cartridge, Inc. a/k/a CCI Ammunition, skarżył się, że kwoty były niższe od pierwotnych cen zakupu karabinów i amunicji oraz że były ważne tylko przy zakupie dalszych produktów Remingtona.[8]

#15 ·
Flysalot, nigdy nie było wezwania do .22 mag. Właściwie, jeśli chciałeś zachować swój 17 hmr, myślę, że Remington oferował ponowne gwintowanie go dla .22mag.
+1 za darmowe ponowne gwintowanie z 17HMR na 22Mag poprzez wysłanie 597-17HMR do Remingtona.

#18 ·
Niedawno kupiłem NIB, 597 w kalibrze 22 magnum jako broń do samochodu. Wystrzeliłem z niej około 20 nabojów Winchester Super X 40 JHP. Uważam, że mają one 1810 FPS. Karabin strzelał przyzwoitą grupę, ale chciałem wypróbować kilka Hornady 30 grain V-max @ 2200 FPS, których mam pod dostatkiem. Po wystrzeleniu drugiego naboju dno magazynka eksplodowało, odrywając plastikowe dno. Jak widać, w dnie łuski jest również dziura. Wiem, że był recall z 17 HMR, ale myślałem, że 22 mag jest w porządku. Czy to inherentny problem z konstrukcją 597, czy tylko przypadek? Może dodatkowe 400 FPS to za dużo? Jakie są wasze przemyślenia? Spróbuję zamieścić zdjęcie. View attachment 581749
Mam 597 22Mag i nigdy nie miałem problemu z detonacją poza komorą. Używam głównie staromodnej amunicji Win JHP 45g. Poluję z nią głównie na nutrię, więc czasami kilka strzałów, a czasami dużo. Zawsze czyszczę lufę, komorę i czoło zamka oraz wyciągi po każdym polowaniu. Ładuję również tylko 5 nabojów do każdego magazynka. Wszystkie magazynki są metalowe.