Rimfire Central Firearm Forum banner
  • Whether you're a greenhorn or a seasoned veteran, your collection's next piece is at Bass Pro Shops. Shop Now.

Advertisement

17 hmr czy 17 wsm, który powinienem dostać?

30K views 31 replies 15 participants last post by  Old Hickory  
#1 ·
Witajcie wszyscy, szukam nowego karabinu 17, ponieważ wyrosłem z mojego starego 17 hmr. Używałem mojego hmr przez lata i jestem zadowolony z celności, ale człowiek, najmniejszy wiatr popycha ten nabój. Właśnie usłyszałem o 17 wsm i podobno to całkiem ostre Chungking ołowiu. Jak ten nabój wypada pod względem celności / na wietrze / ogólnie w porównaniu do 17 hmr? Druga sprawa jest taka, że NIE MOGĘ NA BOGA znaleźć żadnej amunicji na sprzedaż w tym kalibrze! Wydaje się, że to jeden z najlepszych karabinów bocznego zapłonu do zdobycia, ale martwię się, że zostanie wycofany. Czy ktoś wie, kiedy amunicja wróci na półki i do sklepów? Dzięki.

#2 ·
Kilka lat temu kupiłem Rugera 17 WSM i kilka cegieł amunicji. Miałem już CZ 17 HMR. Miałem wiele problemów z niewypałami z WSM i odesłałem go do Rugera, aby go sprawdzili. Ruger powiedział, że nic z nim nie jest nie tak i odesłał karabin. Ponieważ problemy z niewypałami nadal występowały, wysłałem go do rusznikarza, który specjalizuje się w Rugerach i on również go sprawdził. Po powrocie karabinu problem nadal występował. Wiele razy, jeśli po prostu go przeładowałem, wystrzeliwał. Również, jeśli wyjąłem nabój i obróciłem go w komorze, tak aby iglica miała nowe miejsce do uderzenia, wystrzeliwał. Przeważnie nie miało znaczenia, ile razy iglica uderzyła w rant, nigdy nie wystrzeliwał.

Miałem zaplanowane polowanie na susły i zabrałem karabin ze sobą wraz z HMR. Kiedy WSM wystrzeliwał, był bardzo celny i bardzo niszczycielski dla szczurów. Niewypały stały się tak złe, że włożyłem go z powrotem do futerału i dokończyłem następne 2 dni, używając HMR. HMR nigdy nie miał problemu i oddałem strzały zabijające na około 185 jardów.

Kiedy wróciłem do domu, wystawiłem WSM na Gunbroker za bardzo niską cenę. W opisie opisałem również problemy z niewypałami, które nadal miałem. Sprzedałem go bardzo szybko.

Jeśli zdecydujesz się na WSM, powinieneś sprawdzić dostępność amunicji. Jest dość trudno dostępna w tej chwili.

Nie kupię kolejnego, ale kupiłbym kolejnego HMR.

#10 ·
Kilka lat temu kupiłem Rugera 17 WSM i kilka cegieł amunicji. Miałem już CZ 17 HMR. Miałem wiele problemów z niewypałami z WSM i odesłałem go do Rugera, aby go sprawdzili. Ruger powiedział, że nic z nim nie jest nie tak i odesłał karabin. Ponieważ problemy z niewypałami nadal występowały, wysłałem go do rusznikarza, który specjalizuje się w Rugerach i on również go sprawdził. Po powrocie karabinu problem nadal występował. Wiele razy, jeśli po prostu go przeładowałem, wystrzeliwał. Również, jeśli wyjąłem nabój i obróciłem go w komorze, aby iglica miała nowe miejsce do uderzenia, wystrzeliwał. Przeważnie nie miało znaczenia, ile razy iglica uderzyła w rant, nigdy nie wystrzeliwał.

Miałem zaplanowane polowanie na susły i zabrałem karabin ze sobą wraz z HMR. Kiedy WSM wystrzeliwał, był bardzo celny i bardzo niszczycielski dla szczurów. Niewypały stały się tak złe, że włożyłem go z powrotem do futerału i dokończyłem następne 2 dni, używając HMR. HMR nigdy nie miał problemu i oddałem strzały zabijające na około 185 jardów.

Kiedy wróciłem do domu, wystawiłem WSM na Gunbroker za bardzo niską cenę. W opisie opisałem również problemy z niewypałami, które nadal miałem. Sprzedałem go bardzo szybko.

Jeśli zdecydujesz się na WSM, powinieneś sprawdzić dostępność amunicji. Jest dość trudno dostępna w tej chwili.

Nie kupię kolejnego, ale kupiłbym kolejnego HMR.
Właśnie opisałeś objawy nadmiernej przestrzeni nad panewką. :unsure:

Art

#7 ·
Mimo że używałem i lubiłem .17 WSM w czterech karabinach do tej pory, myślę, że nadal poleciłbym .17 HMR. Nigdy nie miałem problemów z zapłonem (dwa VQ, 1885 i Ruger), ale .17 WSM będzie głośniejszy i nie ma prawie tylu opcji w karabinach. Ponadto amunicja .17 HMR jest o wiele bardziej powszechna i jesteś do niej przyzwyczajony.

Jeśli chodzi o wrażliwość na wiatr, nie wspominasz, do czego porównujesz dryf wiatru. BC pocisków .17 HMR (i .17 WSM) przewyższa te z jakiejkolwiek innej amunicji bocznego zapłonu, w tym ładunków .22 WMR, więc dryf wiatru jest mniejszy. Inne naboje centralnego zapłonu będą oczywiście lepsze na wietrze, ale żaden inny nabój bocznego zapłonu nie będzie. .17 WSM z pociskiem 25 gr i wyższą prędkością będzie dryfował mniej niż jakikolwiek nabój .17 HMR, więc być może o to pytasz.

Tym, czego potrzebuje .17 WSM, jest niedrogi, ale dobrze zbudowany karabin powtarzalny zaprojektowany specjalnie dla .17 WSM, jak CZ. To i większa dostępność amunicji. Jest tam, ale zawsze jest szybko kupowany. Nie spodziewam się, że zostanie wycofany, dopóki amunicja znika z półek dealerów.

Ponadto, biorąc pod uwagę to, co wiem teraz, jeśli możesz użyć centralnego zapłonu (niektóre stany nie zezwalają na centralny zapłon w niektórych zastosowaniach), myślę, że przyjrzałbym się .17 Hornet. Jest to prawdziwy nabój na 300 jardów z wieloma opcjami pocisków, ale nie tak głośny jak inne centralne zapłony. Kupiłem jeden z ostatnich Cooper 38, i mógłby to być idealny karabin na szczury stepowe, biorąc pod uwagę raport, odrzut, trajektorię i skuteczność.

#8 ·
O ile używałem i lubiłem .17 WSM w czterech karabinach do tej pory, myślę, że nadal poleciłbym .17 HMR. Nigdy nie miałem problemów z zapłonem (dwa VQ, 1885 i Ruger), ale .17 WSM będzie głośniejszy i nie ma prawie tylu opcji na karabiny. Ponadto amunicja .17 HMR jest o wiele bardziej powszechna i jesteś do niej przyzwyczajony.

Jeśli chodzi o wrażliwość na wiatr, nie wspominasz, do czego porównujesz dryf wiatru. BC pocisków .17 HMR (i .17 WSM) przewyższa te z jakiejkolwiek innej amunicji bocznego zapłonu, w tym ładunków .22 WMR, więc dryf wiatru jest mniejszy. Inne naboje centralnego zapłonu będą oczywiście lepsze na wietrze, ale żaden inny nabój bocznego zapłonu nie będzie. .17 WSM z pociskiem 25 gr i wyższą prędkością będzie dryfował mniej niż jakikolwiek ładunek .17 HMR, więc być może o to pytasz.

To, czego potrzebuje .17 WSM, to niedrogi, ale dobrze zbudowany karabin powtarzalny zaprojektowany specjalnie dla .17 WSM, jak CZ. To i większa dostępność amunicji. Jest tam, ale zawsze jest chwytany. Nie spodziewam się, że zostanie wycofany, o ile amunicja znika z półek dealerów.

Ponadto, biorąc pod uwagę to, co wiem teraz, jeśli możesz przejść na centralny zapłon (niektóre stany nie zezwalają na centralny zapłon w niektórych zastosowaniach), myślę, że przyjrzałbym się .17 Hornet. Jest to prawdziwy nabój na 300 jardów z wieloma opcjami pocisków, ale nie tak głośny jak inne naboje centralnego zapłonu. Kupiłem jeden z ostatnich Cooper 38, i mógłby to być idealny karabin dla szczurów szałwiowych, biorąc pod uwagę raport, odrzut, trajektorię i skuteczność.
TBR
Mam 17HH w cz. Strzela świetnie. Mam również 17m4 cooper i 17FB rem 700. Polecam 17fb/17m4 zamiast 17hh. Tylko z mojego doświadczenia. Mosiądz Hornady jest dobry tylko na kilka przeładowań, a gniazda spłonek są luźne. Nie miałem żadnych oznak ciśnienia. Niektóre ładunki fabryczne są luźne po jednym wystrzale. Moje 17fb mają ponad 10 załadowań. Wyżarzane co 3-5 załadowań w zależności od czasu, jaki mam. Zużywa trochę więcej prochu, ale nie przepalam mosiądzu.

#9 ·
Czy gniazda spłonek są luźne po jednym wystrzale? Nie ma wątpliwości, że mosiądz .22 Hornet jest mniej wytrzymały niż większość, zwłaszcza w porównaniu do wszystkiego opartego na .222/.223, i ja również miałem problemy z żywotnością łusek, ale nigdy po jednym lub dwóch wystrzałach. Z drugiej strony, nie sądzę, żebym kiedykolwiek używał fabrycznych ładunków. Chyba miałem jeden lub dwa przypadki z partii 100 lub 150 ładunków, które zawiodły po kilku załadowaniach, ale większość wytrzymuje dłużej. Z pewnością wydaje się, że krótka żywotność łusek jest dość dobrym znakiem ciśnienia i że mosiądz może zawieść, zanim pojawią się jakiekolwiek inne tradycyjne oznaki ciśnienia. Nie mogę polemizować z czyimś rzeczywistym doświadczeniem, ale uzyskuję co najmniej 5 załadowań, zwykle kilka więcej. Oczywiście przebieg może się różnić.

#13 ·
Czy gniazda spłonek fabrycznych są luźne po jednym wystrzale? Nie ma wątpliwości, że mosiądz .22 Hornet jest mniej wytrzymały niż większość, zwłaszcza w porównaniu do wszystkiego opartego na .222/.223, i ja również miałem problemy z żywotnością łusek, ale nigdy tylko jedno lub dwa strzelania. Z drugiej strony, nie sądzę, żebym kiedykolwiek używał fabrycznych ładunków. Chyba miałem jeden lub dwa z partii 100 lub 150 ładunków, które zawiodły po kilku załadowaniach, ale większość wytrzymuje dłużej. Z pewnością wydaje się, że krótka żywotność mosiądzu jest całkiem dobrym znakiem ciśnienia i że mosiądz może się poddać, zanim pojawią się jakiekolwiek inne tradycyjne oznaki ciśnienia. Nie mogę się spierać z czyimiś rzeczywistymi doświadczeniami, ale dostaję co najmniej 5 załadowań, zwykle kilka więcej.

Niektóre przebiegi oczywiście się różnią.
Jeśli dobrze pamiętam, działam tuż przy fabrycznym fps na 17gr. Gdyby było gorąco, powiedziałbym, że to mój problem. Mój przyjaciel ma ten sam problem ze swoim HH. Jest sztuczka z łożyskiem kulkowym dla gniazda spłonki. Będę musiał spróbować. Przed brakiem WSM taniej było strzelać wsm niż HH, jeśli nie mogłem uzyskać więcej niż 5 przeładowań z mosiądzu. Więc teraz będzie to warte dodatkowego kroku. Sprzedałem mojego rugera wsm za szalone pieniądze. Jeśli amunicja wróci, prawdopodobnie kupię scabage dla pożyczonej broni, jeśli zajdzie taka potrzeba.

#12 ·
Nie wiem nic o luzie na zamku, ale można by pomyśleć, że Ruger i inny rusznikarz by to sprawdzili. Czytałem, ale nie pamiętam gdzie, że Ruger musiał zwiększyć siłę sprężyny głównej, aby uzyskać właściwy zapłon w M77/17 WSM, ale to spowodowało straszne działanie spustu. Nie wiem, czy problem został kiedykolwiek rozwiązany, ale mój miał dobre zapalenie ze średnim spustem, mniej więcej typowym dla fabrycznego oryginalnego spustu M77/22-17, nie strasznym.

#15 ·
Uwielbiałem "Scabage". Bardzo opisowe dla BMag. Czy odnosisz się do zmniejszania gniazd spłonek?
Moje awarie łusek były zwykle w szyjce.
Jeszcze nie rozłupałem szyi. Tak, jest filmik o używaniu łożyska kulkowego do zgniatania kieszeni.
Kumpel ma bmag, jest po prostu trochę surowy jak na mój gust. Twarde napinanie ect. Ale dla pożyczkobiorcy, którego nie musiałbym strzelać, byłoby w porządku.. lol

#17 ·
Ot tak dla zabawy, mój B-Mag osadzony w osadzie Boyda przez mojego rusznikarza, strzelał przyzwoicie z ładunkami 15 gr. i poprosiłem go, żeby strzelił z niego, kiedy go miał po osadzeniu (mistrz stanu F-class raz czy dwa, więc wiem, że potrafi strzelać).

Image

Image

Grupa na 200 jardów z tym samym ładunkiem... nie, nie przez cały dzień, ani nawet z każdym ładunkiem, ale...
Image

Szybko się nagrzewa i brudzi, czego nie lubię, ale w tych okolicach okazjonalny strzał to wszystko, co dostajesz i ta kula 15 gr zamieni świstaka w kawałki...

#19 ·
Strzeliłem dosłownie skrzynie po skrzyniach amunicji, strzelając do szczurów pustynnych przez ostatnie 45 lat. W moich nastoletnich latach, późnych latach 70-tych i wczesnych 80-tych, mieliśmy kilka obszarów blisko miejsca, w którym mieszkałem, które były załadowane szczurami pustynnymi i każdej wczesnej wiosny mój tata kupował skrzynkę amunicji 22lr, wtedy były to skrzynki po 5000 sztuk, a do końca lata wszystko wystrzelaliśmy. Wtedy mieliśmy praktycznie niekończącą się ilość szczurów pustynnych do strzelania i wszystkie były znacznie poniżej 100 jardów, więc nasze 22-ki były wszystkim, czego potrzebowaliśmy. Miałem Marlin 39A i Win. model 74 mojego dziadka, mój tata miał Win. 9422. Tata nigdy nie lubił półautomatów, co wyszło mi na dobre, ponieważ oznaczało to, że dostałem Winchester model 74 mojego dziadka, który mam do dziś.

Przez lata miałem kilka Marlin 39A i Win. 9422, zarówno 22LR, jak i 22mag, a także Rem 597 22mag. Kiedy 17HMR po raz pierwszy się pojawił, w ogóle nie byłem zainteresowany tymi rzeczami z ich maleńkimi kulkami, dopóki nie strzeliłem z jednego i zdałem sobie sprawę, ooo, te małe rzeczy mogą sięgnąć całkiem daleko i nie tylko były celniejsze na odległość niż moje 22mag, ale wciąż dostarczały całkiem sporo energii i czynnika rozprysku na szczury pustynne na tych dalszych dystansach. W ciągu tygodnia miałem błyszczący nowy Sav. 93 SS HB laminowany chwyt kciukowy 17HMR. Jakieś dziesięć lat później pojawili się z 17WSM. Wiedziałem, że nie jestem zainteresowany oryginalną cienką lufą Bmag, więc czekałem, aż Savage wypuści model HB SS, zanim kupiłem jeden. Wczesne HB SS Bmag były dostępne tylko z kiepskim plastikowym chwytem, więc zanim wystrzeliłem choćby jeden nabój, kupiłem Boyd's Pro Varmint od DIP Inc. i ponieważ DIP Inc. jest dla mnie lokalny, mogłem go mieć w ręku w ciągu dwóch dni od zakupu broni. Zazwyczaj wszystko mam osadzone, więc oddałem to i nowy chwyt mojemu rusznikarzowi, który buduje wszystkie moje karabiny CF i on osadził mechanizm w chwycie za mnie. Nie był tym zachwycony, ponieważ jak wszyscy wiemy, Bmag w najlepszym razie jest dość przeciętnym karabinem, a także nie jest łatwą bronią do osadzania mechanizmu. Wiele osób osadza lufę, szczególnie wokół tych pierścieni lufy, ale bardzo niewielu, jeśli w ogóle, faktycznie osadza jakąkolwiek część mechanizmu. Myślę, że byłem jednym ze szczęściarzy, ponieważ z wyjątkiem kilku problemów z zapłonem na początku, które mogłem sam naprawić, mój Bmag lub Bgag, jak wielu lubi je nazywać, strzelał i spisywał się niezwykle dobrze. Czy uznałbym go za broń wysokiej jakości, nawet w najmniejszym stopniu, ale z pewnością nie mogę narzekać na to, jak strzela mój i wciąż wybija z niego piekło szczurów pustynnych tam daleko. To, co zauważam między WSM a HMR, to na odległość 17WSM po prostu zadaje znacznie mocniejsze uderzenie z większym czynnikiem rozprysku niż HMR, a także wiatr nie spycha go tak bardzo. W odległości 125 jardów nie mogę powiedzieć, żebym zauważył dużą różnicę w odniesieniu do czynnika rozprysku, ale zaczynasz zbliżać się do znaku 150 jardów i dalej i to właśnie tam WSM naprawdę zaczyna oddzielać się od HMR.

17HH, Hornady Hornet, moim zdaniem jest w zupełnie innej lidze. Nie tylko jest to centralny ogień z o wiele lepszej jakości broni, ale fabryczna amunicja jest znacznie bardziej spójna, a 17HH strzela tym samym 20gr Vmax co 17WSM, ale wystrzeliwuje tę samą małą kulkę o 650fps szybciej niż 17WSM. Nie będę porównywał 17HH do 17HMR, ponieważ po prostu nie ma porównania, 17HH jest w zupełnie innej lidze pod każdym względem. Podobnie jak niektórzy z pozostałych tutaj, mam wszystkie trzy małe 17-tki, HMR, WSM i Hornady Hornet. To te, które zabieram, gdy idę strzelać do szczurów pustynnych. Ten, z którego generalnie strzelam najwięcej przez ostatnie kilka lat, to mój 17WSM. Wcześnie zaopatrzyłem się w amunicję 17WSM, kiedy była nie tylko dostępna, ale i ceny były niskie, więc wciąż mam jej całkiem sporo. Moje dwa CZ 527 Varmint model 17Hornets sprawiają dużo frajdy i zadają piekielny cios jak na tak mały nabój, ale zazwyczaj zabieram je tylko wtedy, gdy jestem na polach, gdzie szczury są płochliwe, a jedyne, które się pojawiają, są tam na 200+ lub ++ jardów. Kiedy jest ich dużo do strzelania z odległości 25-200 jardów, WSM i HMR są moimi „go to” strzelcami do szczurów pustynnych. Nie pamiętam, kiedy ostatnio zabrałem karabin 22LR.

Moje WSM i Hornets są zdecydowanie moimi ulubionymi, a moje 17HMR stały się zapasowymi, ale gdybym miał teraz kupić nowy karabin do szczurów pustynnych, nie byłby to nawet wybór i jedyne, czego bym szukał, to 17HMR. Amunicja do 17WSM i 17Hornet stała się nieistniejąca. Minęły prawie dwa lata, odkąd widziałem amunicję 17WSM lub 17Hornet w sprzedaży w jakimkolwiek miejscu innym niż Gunbroker, a nawet wtedy ceny były szalone. Amunicja do 17HMR jest prawie wszędzie, gdzie spojrzysz i jeśli poszukasz, nadal można ją kupić w przystępnych cenach.

Ponadto istnieje sporo naprawdę dobrych karabinów w 17HMR, które można dostać. Bmag to prawie jedyny dostępny 17WSM, który można dostać. Myślę, że Ruger wciąż wymienia swoje 77/17WSM jako coś, co produkują, ale nie widziałem takiego w sklepie od lat. To samo dotyczy 17Hornet, opcji jest bardzo niewiele. CZ był jednym z najlepszych 17Hornets, jakie można było dostać, ale CZ zaprzestał produkcji swoich 527 kilka lat temu, więc jedyne CZ 17Hornets, które można dostać, to mocno zawyżone używane od prywatnych sprzedawców. Ruger kiedyś produkował 77/17Hornet, ale tak jak 77/17WSM, nie jestem pewien, czy nadal go produkują, ponieważ na stronie internetowej Rugera widnieje jako niedostępny. Zatem pozostaje tylko Savage z modelem 25 jako jedyny, który produkuje 17Hornet i dla mnie ich model 25 tak naprawdę nie jest opcją, która by mnie interesowała. Może gdybym już nie miał moich CZ i naprawdę chciał 17Hornet, model Savage 25 by mnie zainteresował, ale prawdopodobnie nie.

#20 ·
Powiedziałbym 17hmr po prostu ze względu na dostępność amunicji. 17wsm prawdopodobnie nie przetrwa na dłuższą metę. Co za wstyd. Kupiłbym jeden w ładnym karabinie powtarzalnym, gdybym myślał, że będzie czym go karmić w przyszłości. Wydaje się idealny dla kojotów na wschodzie. W południowo-wschodnim Michigan można używać amunicji bocznego zapłonu w nocy, ale nie centralnego zapłonu.

#22 ·
Nowy na forach, również rozważam tę samą decyzję.

Jestem ciekaw... czy w przypadku zabijania świstaków istnieje zauważalna różnica w tym, jak skutecznie/szybko świstaki są eliminowane między 17HMR a 17WSM, poza potencjalnym maksymalnym zasięgiem?
Powiedziałbym, że nie ma różnicy. 17hmr bardzo dobrze radzi sobie ze zmienianiem żywych świstaków w martwe świstaki.

#24 · (Edited)
Dzięki! Moje zmartwienie z WSM to trwałość....

Przyjaciel zaoferował mi sprzedaż swojego ciężkiego Savage 93 w HMR za dobrą cenę. Szukając w internecie, BMagi od Savage wydają się dobrze strzelać w wersji tarczowej (laminowane osady)....ale szybko idziemy w górę z ceną.

Mogę założyć nowy wątek...może byłoby lepiej, chociaż mój wybór jest między tymi dwoma nabojami. To z pewnością broń, z której mogę się dobrze bawić, ale jest to również narzędzie, którego użyję na farmie, gdzie przepisy w okolicy nie pozwalają na broń centralnego zapłonu i będę pracował nad zmniejszeniem populacji świstaków dla właściciela. Bardzo chce, aby populacja świstaków i jeleni została zredukowana. Rozmawialiśmy również o polowaniu na jelenie i jestem do tego wyposażony, potrzebuję tylko odpowiedniego narzędzia, aby zwalczyć świstaki.

Ale to właśnie to będzie.....to będzie narzędzie.

#25 ·
Największym problemem, jaki będziesz miał, przynajmniej w tej chwili, jeśli miałbyś zdobyć karabin 17 WSM, byłaby dostępność amunicji. Winchester nie produkował amunicji 17 WSM od około dwóch lat, więc znalezienie jej na półce w lokalnym sklepie się nie zdarzy. Prawdopodobnie możesz kupić trochę na Gunbroker, ale przygotuj się na zapłacenie szalonej ceny. Winchester wciąż mówi, że zamierza wyprodukować amunicję 17 WSM, ale nie sądzę, żeby to się już wydarzyło. Jestem pewien, że w końcu to zrobią, ale kiedy, to tak samo nie wiem jak ty.

#29 · (Edited)
Mam nadzieję, że to nie całkowite wykolejenie wątku… ale dla świstaków, czy 22wmr byłby lepszy od 17hmr?
Wcześniej byłem zwolennikiem 22mag i nie chciałem mieć nic wspólnego z tymi szybkimi, maleńkimi pociskami 17 HMR. Potem strzeliłem z przyjacielem i przez resztę dnia ledwo mógł mi go wyrwać z rąk. W ciągu dnia lub dwóch posiadałem jeden i wystawiłem na sprzedaż mojego 22mag. Jedyne 22mag, jakie od tego czasu miałem, to mój PMR30.

Aby konkretnie odpowiedzieć na twoje pytanie, powiedziałbym, że w dużej mierze zależy to od odległości, na jaką strzelasz. Pociski 22mag, nawet amunicja 30gr Vmax, mają balistykę podobną do kuli do kręgli, więc zaczyna zwalniać i bardzo szybko tracić energię. Prawdopodobnie w tym zakresie 50 jardów lub mniej, a 22mag może mieć niewielką przewagę nad 17 HMR, ale nawet jeśli tak jest, będzie to minimalne. Żaden z nich nie jest nabojem do strzelania tarczowego, ale ogólnie powiedziałbym, że 17 HMR zwykle przewyższa 22mag, jeśli chodzi o celność, więc biorąc to pod uwagę, umieszczenie strzału, zwłaszcza gdy mówimy o zabijaniu rzeczy, przewyższy prawie wszystko inne.

I zanim zostanę zaatakowany przez osoby z 22mag, nie oznacza to, że 22magi są do bani, ponieważ tak nie jest. Przez lata strzelałem z jednego tak samo często jak każdy inny, ale ze względu na ich balistykę lub jej brak, zaczynają szybko tracić parę, gdzie 17-tki nie tak bardzo.

Dla świstaków, w 17 HMR, użyłbym amunicji CCI A17. Strzela tym samym 17gr Vmax, ale jest trochę gorętsza i wystrzeliwuje je 100 fps szybciej i dostarcza więcej energii.

#30 ·
Moje osobiste doświadczenie jest takie, że 17hmr mocno uderzy w Gophers i działa świetnie, ale 17wsm uderzy w nie i wywróci je na lewą stronę. Dużo więcej czynnika pop i raportu mięsnego (klaps). Choć wolałbym wsm, polecam hmr wyłącznie ze względu na wybór karabinów i dostępność amunicji. Nie widziałem amunicji 17wsm nigdzie indziej niż na Gunbroker od dwóch lat i kosztuje ona 400 $ i więcej za 500 sztuk. Z łatwością można znaleźć 17hmr za 160 $ / 500 sztuk.

Znajdź 17hmr, którą lubisz, a prawdopodobnie będzie miała lepszy mechanizm. Mechanizmy B-Mag mogą być frustrujące, gdy zamkniesz zamek za krótko i uderzysz w kolbę.