Rimfire Central Firearm Forum banner

Model 41 extractors

554 3
A friend of mine is breaking extractors in his brand new model 41. Anyone else here experiencing the same?
1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
71 Posts
I bought my factory-new 41 back in December and had one broken extractor within a few months shooting about 200 rounds per week. I replaced the parts myself but, since then, my range time has focused on a different gun so the 41 is (temporarily) only seeing about 100 rounds per month.

I experimented with a wide range of ammunition in those first few months, much of it high velocity. Based on the performance results over all that ammo, I now shoot nothing but CCI Standard Velocity in the 41. The combination of gun and ammo operate 100% reliably and they hit the target much more accurately than I can. (It's worth adding that S&W recommends CCI Standard Velocity for that gun.)

If mine loses another extractor, I'll send it back to S&W with an appropriate report and let them ferret out the cause but, for now, I assume that my ammo experiments caused the early failure of the factory-installed extractor.
 

·
Registered
Joined
·
150 Posts
I haven't encountered the problem, but have seen it in other shooters' model 41s from time to time.

Some extractors are too long. If an extractor bangs into the barrel enough times, it's probably going to break.

For what it's worth, I've broken an extractor on a High Standard Victor by switching barrels: the extractor hit the rear of the barrel.
 
1 - 4 of 4 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top